ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικές κυρώσεις σε 322 Ουκρανούς επέβαλε η Ρωσία - Ανάμεσά τους και ο γιος του Ποροσένκο

Οικονομικές κυρώσεις σε 322 Ουκρανούς επέβαλε η Ρωσία - Ανάμεσά τους και ο γιος του Ποροσένκο
REUTERS/Vasily Fedosenko

Η Μόσχα επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε αξιωματούχους της ουκρανικής πολιτικής ελίτ, δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στην Ρωσία εκατοντάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι, όπως και δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ουκρανούς επιχειρηματίες. 

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, την οποία επικύρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και συνιστούν αντίμετρα στις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουκρανία σε Ρώσους πολίτες και ρωσικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ με διάταγμα του Ρώσου προέδρου από 1η Νοεμβρίου, και επιβάλλονται σε 322 Ουκρανούς πολίτες και σε 68 νομικά πρόσωπα.

Στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται αρκετοί βουλευτές και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο γιος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο Ολέξι Ποροσένκο, η επικεφαλής του κόμματος ‘Μπατκίβσινα’ Γιούλια Τιμοσένκο, ο πρώην πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσνιούκ, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ, ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας Βασίλ Χριστσάκ και ο Ουκρανός μεγιστάνας Βίκτορ Πιντσούκ και σχεδόν όλοι οι υπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των δεκάδων εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η ελβετική εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων Fellexpo plc, η οποία έχει επενδύσεις στην Ουκρανία, η πτηνοτροφική μονάδα MNP, ο όμιλος Kernel Holding S.A που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ηλιέλαιου στην Ουκρανία, όπως και η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Ουκρανίας Farmak.

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η επίδραση των κυρώσεων στην οικονομία της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας, εάν καταστεί δυνατόν όπως είπε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η ρωσική κυβέρνηση, με ανάρτησή της στην σελίδα που διαθέτει στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKotnakte, καθιστά σαφές ότι ο κατάλογος των κυρώσεων μπορεί να διευρυνθεί. «Όπως ο κάθε κατάλογος, μπορεί να διευρυνθεί ή αντίθετα να περιορισθεί ή γενικά να αποσυρθεί» γράφει στην ανάρτηση της η ρωσική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω στρατηγική που θα ακολουθήσει η ηγεσία της Ουκρανίας».

Αντίδραση από τον Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία και στο γεγονός ότι στον κατάλογο αυτό βρέθηκε ο γιός του και τα μισά μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «η απόφαση (της ρωσικής κυβέρνησης) δεν ήταν κάτι το απρόσμενο».

Ο Πέτρο Ποροσένκο είπε μάλιστα ότι το να βρεθεί κάποιος στον κατάλογο αυτό των κυρώσεων, είναι σαν να παρασημοφορείται επίσημα. «Στην Ουκρανία το να βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο κατάλογο είναι σαν να παίρνεις επίσημο παράσημο. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι. Και ασφαλώς θα προσβλήθηκαν πολύ όσοι δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο αυτό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο ίδιο πνεύμα έγιναν και οι δηλώσεις άλλων Ουκρανών αξιωματούχων. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβακόφ, έγραφε στο twitter ότι « Ο Πούτιν έκανε λάθος. Δεν είμαστε 322 , αλλά εκατομμύρια Ουκρανοί , τους οποίους δεν μπορείς να κατατροπώσεις σίγουρα ούτε με κυρώσεις ούτε με ποινικές υποθέσεις…Θα αντιμετωπίσουμε το λυσσασμένο σκυλί του πουτινικού καθεστώτος και τελικά θα νικήσουμε γιατί η υπόθεση μας είναι δίκαιη».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν, σχολιάζοντας τις ρωσικές κυρώσεις με ανάρτηση του στην σελίδα του στο twitter, έγραψε ότι «μια εντελώς επιφανειακή ανάλυση του λεγόμενου καταλόγου των ρωσικών κυρώσεων και της χρονικής στιγμής που εξαγγέλθηκαν δείχνει ότι ξεκίνησε ένα σήριαλ για την απόπειρα (της Ρωσίας) να επηρεάσει την Ουκρανία, παραμονές των εκλογών αλλά και μετά τις εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ