ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος για τη σκελετωμένη καμήλα σε ζωολογικό κήπο στη Νιγηρία

Σάλος για τη σκελετωμένη καμήλα σε ζωολογικό κήπο στη Νιγηρία
twitter/ Tunde Sawyerr

«Πυρά» δέχεται ένας ζωολογικός κήπος στη Νιγηρία, ο οποίος κατηγορείται για κακοποίηση ζώων, έπειτα από τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας με ένα υποσιτισμένο ζώο στο διαδίκτυο.

Ο Tunde Sawyerr επισκέφτηκε το Εθνικό Πάρκο για Παιδιά που φιλοξενεί τον ζωολογικό κήπο, στην πρωτεύουσα της χώρας Αμπούζα, όταν παρατήρησε μια καμήλα σε άθλια κατάσταση...

«Προτού φιλοξενηθούν τα ζώα σε κάποιο μέρος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αν υπήρχε κάποιο ζώο που ξεχώριζε για το ότι ήταν υποσιτισμένο και ότι δεν το φρόντιζε κανείς, αυτό ήταν η καμήλα», δήλωσε ο Sawyerr στο CNNi.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του πάρκου, Aminu Muhammed, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Sawyerr ότι η καμήλα ήταν υποσιτισμένη.

«Πριν από μερικούς μήνες η καμήλα έπαθε βαριά λοίμωξη του δέρματος και ήταν πολύ αδύνατη. Έτσι έπρεπε να συλλέξουμε ένα δείγμα κοπράνων, αίματος ακόμα και να ξύσουμε λίγο από το δέρμα για να καθορίσουμε ποιο φάρμακο έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να θεραπεύσουμε την ασθένεια. Και το κάναμε», είπε στο CNNi.

Όπως είπε ο Sawyerr, όμως, που επισκέφτηκε τον ζωολογικό κήπο με την τριών χρονών κόρη του, της ήταν αδύνατο να αναγνωρίσει την καμήλα.

«Ξέρει από την τηλεόραση πως είναι η καμήλα, το ελάφι, το γαϊδούρι και η μαϊμού. Μπορούσε να τα αναγνωρίσει όλα, εκτός από την καμήλα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ανέβασε τη φωτογραφία του ζώου στο twitter, με τη λεζάντα «είδαμε αυτή την πρώην καμήλα στον ζωολογικό κήπο».

Η ανάρτηση έγινε αμέσως viral.

Ο Muhammed ισχυρίστηκε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν την υγεία της καμήλας, αλλά ότι ο κήπος της προσέφερε τη δέουσα προσοχή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Η καμήλα είναι μια καμήλα αλμπίνο. Είναι ζώα της ερήμου και είναι μικρή, οπότε προσπαθεί απλώς να προσαρμοστεί, γι’αυτό έπαθε λοίμωξη του δέρματος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα ζώα στο ζωολογικό κήπο υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους κάθε τρεις μήνες.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το πάρκο χρειαζόταν περισσότερα χρήματα για να φροντίσει τα ζώα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και να φέρουμε περισσότερα ζώα για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες», είπε στο CNNi.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ωστόσο, Jon Justin Williamson, διαφωνεί μαζί του. «Δυστυχώς, η καμήλα έχει κάτι παραπάνω από μόλυνση του δέρματος», ανέφερε ο περιβαλλοντολογικός επιστήμονας και βοτανολόγος.

«Πρόκειται για μία αραβική καμήλα, η οποία είναι πολύ άρρωστη και υποσιτισμένη. Υπάρχει ελάχιστο φαγητό στο έδαφος για να φάει, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά στον αργό και επώδυνο θάνατό της», ανάφερε.

Το μικρό μέγεθος της καμπούρας της δείχνει ότι πάσχει από υποσιτισμό.

«Οι καμήλες αποθηκεύουν λίπος στην καμπούρα τους, που λειτουργούν ως αποθήκες τροφίμων, κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρχει μικρή ποσότητα τροφής στο έδαφος, επανέρχονται σε αυτή, όπως κάνουν και οι άνθρωποι».

Οι ζωολογικοί κήποι στη Νιγηρία έχουν συχνά κατηγορηθεί για υποσιτισμό των άγριων ζώων που φιλοξενούν.

Πρόσφατα, τοπικά μέσα είχαν αναφερθεί σε σκελετωμένα λιοντάρια σε έναν κήπο, στη νοτιοδυτική Νιγηρία.

Zoo under fire after picture of malnourished camel goes viral

By Damilola Odutayo, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ