ΚΟΣΜΟΣ

Πυραμίδα του Χέοπα: Φως στο μυστήριο της κατασκευής της

Πυραμίδα του Χέοπα: Φως στο μυστήριο της κατασκευής της
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας είναι το πώς κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο, τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα. Η απάντηση ίσως δοθεί από την ανακάλυψη ενός συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθούν οι τεράστιοι πλίνθοι στη θέση τους προ 4.500 ετών.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κομμάτια του εν λόγω συστημάτων στην ανασκαφή του Χατνάμπ, στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου.

Η συσκευή, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά πλίνθων από αλάβαστρο με τη βοήθεια και μίας απότομης ράμπας, σύμφωνα, πάντα, με τα όσα έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην σκαπάνη τους στο σημείο.

Πρόκειται για ομάδα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας, και αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Αυτό το σύστημα αποτελείται από μία κεντρική ράμπα που στηριζόταν σε δύο σκάλες», είπε στη Live Science ο Yannis Gourdon, διευθυντής της κοινής αποστολής στο Χατνάμπ. «Με τη χρήση ενός ελκήθρου που ήταν δεμένο σε ξύλινα δοκάρια και μετέφερε πέτρες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφερναν να ανεβάσουν όλες τις πέτρες σε πολύ απότομες πλαγιές»

«Αυτού του είδος το σύστημα δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού», σημείωσε ο Gourdon, προσθέτοντας ότι η μελέτη έδειξε πως χρονολογείται στην περίοδο του Φαραώ Χέωψ «κάτι που σημαίνει πως την περίοδο εκείνη, οι Αιγύπτιοι γνώριζαν πώς να μετακινήσουν τεράστιους πλίνθους. Άρα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή αυτής της πυραμίδας».

Η πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Αίγυπτο. Είχε ύψος 146 μέτρα όταν κατασκευάστηκε και αρχαίοι συγγραφείς την περιέγραφαν ως ένα από τα θαύματα του κόσμου.

Παρότι οι αρχαιολόγοι συμφωνούσαν πως είχε γίνει χρήση κάποιου είδους συστήματος με ράμπα, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ