ΚΟΣΜΟΣ

Το λιώσιμο των πάγων και η επιρροή στην περιστροφή της Γης

Το λιώσιμο των πάγων και η επιρροή στην περιστροφή της Γης
Η επιβράδυνση του ρυθμού περιστροφής της Γης οφείλεται εμμέσως στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα... REUTERS / NASA

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει το πόσο αναγκαία ήταν η επίτευξη της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι.

Το λιώσιμο των παγετώνων που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη φαίνεται πως έχει ως συνέπεια μια ελαφρά επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από τις μεταβολές της περιστροφής της Γης που μετριούνται μέσω δορυφόρων και αστρονομικών μεθόδων είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως. Κι αυτή με τη σειρά της προκαλείται από το λιώσιμο των παγετώνων, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

«Επειδή οι παγετώνες βρίσκονται σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, όταν λιώνουν αναδιανέμουν το νερό από αυτά τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη προς χαμηλότερα και αυτό έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού περιστροφής της Γης», εξηγεί ο γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τζέρι Μιτρόβιτσα.

Η κίνηση του πάγου προκαλεί επίσης μια μικρή μετακίνηση του άξονα της Γης, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πολική περιστροφή», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα εξέτασε τις αλλαγές στην περιστροφή του πλανήτη υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

«Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οδήγησαν στη μετακίνηση του άξονα περιστροφής του πλανήτη, με ρυθμό χαμηλότερο από ένα εκατοστό το χρόνο», δηλώνει ο Μιτρόβιτσα συμπληρώνοντας ότι «η τήξη επιβράδυνε την περιστροφή της Γης και αύξησε τη διάρκεια της ημέρας κατά περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ