ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διήμερο απολογισμού και ανασύνταξης δυνάμεων για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Γερμανία: Διήμερο απολογισμού και ανασύνταξης δυνάμεων για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού
REUTERS/Gleb Garanich

Η αξιολόγηση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων στην Βαυαρία και στην Έσση, αλλά, κυρίως, η ανασύνταξη των δυνάμεών τους και οι προσεχείς κινήσεις τους, θα απασχολήσουν το Σαββατοκύριακο τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι διευρυμένες ηγετικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα κάνουν χωριστές συναντήσεις «διαχείρισης κρίσης»: οι μεν πρώτοι, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού και του σχεδίου δυαρχίας που παρουσίασε η Άνγκελα Μέρκελ, οι δεύτεροι υπό το βάρος των δραματικών εκλογικών απωλειών, οι οποίες αποδίδονται στην συμμετοχή του κόμματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο CDU, η προεκλογική μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Χθες, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκείνος που ώθησε τον Φρίντριχ Μερτς να υποβάλει την υποψηφιότητά του, μετά τις ανακοινώσεις της Καγκελαρίου. Η πληροφορία δεν διαψεύσθηκε από κάποια εκ των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ, σύμφωνα με το Redaktionsnetzwerk Deutschland, υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μερτς είχαν εργαστεί μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός της Έσσης, Ρόλαντ Κοχ, ο αντιπρόεδρος του CDU, Τόμας Στρομπλ και ο Πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κύκλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο CDU, Κρίστιαν Φον Στέτεν. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει επίσης το τεύχος του Σπίγκελ που κυκλοφορεί σήμερα, η Καγκελάριος είχε εκμυστηρευθεί τις σκέψεις της στην έμπιστή της πρώην υπουργό Παιδείας Ανέτε Σαβάν ήδη από το τέλος Ιουλίου.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα ως «το μακρύ χέρι» που προετοίμασε και προώθησε την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς τον 38χρονο Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν επί τέσσερα χρόνια υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν αποκλείεται να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, καθώς θεωρείται ότι απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τον κ. Μερτς, αλλά με πολύ λιγότερες πιθανότητες εκλογής.

Σε βασικό διακύβευμα για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση εξελίσσεται η ιδεολογική πυξίδα του κόμματος υπό τον νέο αρχηγό, καθώς θεωρείται ότι με τον κ. Μερτς ή τον κ. Σπαν η κατεύθυνση θα μετατοπιστεί δεξιότερα. Ο αντιπρόεδρος του CDU και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ προειδοποίησε πάντως, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung, για τον κίνδυνο που ενέχει μια δεξιά στροφή, υποστηρίζοντας ότι ως σημείο αναφοράς θα πρέπει να παραμείνει το κέντρο, αφού όπως τόνισε θα ήταν λάθος να αναδειχθεί και πάλι το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα – αναφερόμενος εμμέσως στην πρώτη ήδη τοποθέτηση του κ. Σπαν στο θέμα.

Στις συνεδριάσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες αναμένεται να εκδηλώθούν και οι πρώτες ουσιαστικές τοποθετήσεις των υποψήφιων αρχηγών του CDU.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ραλφ Μπρίνκχαους, ο οποίος είχε πριν από λίγες εβδομάδες εκλεγεί με την πρώτη «ανταρσία» εναντίον της κυρίας Μέρκελ, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να θυμούνται πως η εκλογή αρχηγού στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου δεν αποτελεί πρόκριμα για τον υποψήφιο Καγκελάριο.

Η ανάγκη για κάτι τέτοιο ωστόσο ενδέχεται να μην καθυστερήσει, καθώς το SPD έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο φθινόπωρο θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα τον εγκαταλείψει, προκαλώντας, κατά πάσα πιθανότητα, πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του «μεγάλου» συνασπισμού στο κόμμα ζητούν η απόφαση για αποχώρηση να ληφθεί νωρίτερα - ακόμη και άμεσα. Μιλώντας στην Βαυαρική Ραδιοφωνία, η αντιπρόεδρος του SPD Νατάσα Κόνεν επισημαίνει ότι το κόμμα της θα πρέπει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση μόνο εφόσον υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τους εταίρους, π.χ. στα εργασιακά, στα θέματα της μετανάστευσης ή του ελέγχου των ενοικίων. «Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε ο μεγάλος συνασπισμός δεν έχει πλέον κανένα νόημα», δηλώνει.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών οι Γερμανοί

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς ζητούν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ιδέα των πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία διανύει την πλέον παραγωγική εκλογικά φάση της.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 32%.

Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD, υπέρ των εκλογών τοποθετείται το 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 28% μεταξύ των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Διχασμένοι φαίνονται οι υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 49% υπέρ των εκλογών, αλλά και των Πράσινων, με ποσοστό 50%. Στο 57% φθάνει το ποσοστό των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων (FDP) που ζητούν εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ