ΚΟΣΜΟΣ

Sunday Times: Συμφωνία Μέι-Ε.Ε. για το Brexit

Sunday Times: Συμφωνία Μέι-Ε.Ε. για το Brexit
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Σε συμφωνία για την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση μετά από το Brexit φέρεται να κατέληξαν Τερέζα Μέι και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γράφουν η εφημερίδα «Sunday Times».

Μια τέτοια συμφωνία θα αποσοβούσε τον κίνδυνο επιστροφής σε «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αλλά και την ντε φάκτο δημιουργία τελωνειακών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Βρετανίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ανησυχία των Βρετανών που είναι υπέρ του διαζυγίου ότι η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει για πάντα παγιδευμένη σε μια τέτοια τελωνειακή ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια «ρήτρα εξόδου».

Κατά τους Brexiteers, όμως, μια τέτοια ρήτρα εξόδου είναι δυνητικά ανούσια, καθώς θεωρούν ότι ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από αυτή την τελωνειακή ένωση στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτεί παραμονή μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας στους ευρωπαϊκούς τελωνειακούς κανόνες εφόσον δεν έχει βρεθεί συνολική λύση για την αποφυγή συνόρων.

Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αποκαλύπτει ότι η Τερέζα Μέι είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας πολιτικής συμφωνίας επί της μελλοντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ανάμεσα σε Ε.Ε. και Καναδά. Αυτό το μοντέλο θεωρείται, άλλωστε, και το ιδανικό από τους υποστηρικτές του Brexit.

Μάλιστα, η κυριακάτικη Βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι προετοιμασίες για την τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο προχωρημένες απ’ ότι αποκαλύπτουν οι δύο πλευρές και αναμένεται να αποτυπωθούν σε ένα αναλυτικό κείμενο περίπου 50 σελίδων.

Όπως τονίζεται άλλωστε, το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία του Brexit «βλέπει» έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οριστικοποίηση της συμφωνίας είτε στις 15 είτε στις 22 Νοεμβρίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας σε ερωτήματα για το δημοσίευμα, έκανε λόγο για «εικασίες» ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ