ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν: Προσωρινή εξαίρεση για την Ελλάδα

Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν: Προσωρινή εξαίρεση για την Ελλάδα
REUTERS/Essam al-Sudani

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των οκτώ χωρών που εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο πετρελαίου, που προβλέπει το πρόγραμμα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, οι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται επίσης στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ανέφερε, επίσης, ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι ΗΠΑ έθεσαν σήμερα Δευτέρα σε εφαρμογή τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, Iran Air, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Με τη σειρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα» την επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων, «των σκληρότερων», σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν γίνεται λίγες ώρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη.

Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τσατανούγκα του Τενεσί χθες Κυριακή ο Τραμπ τόνισε ότι η πολιτική του «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν λειτουργεί.

«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ