ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Θανάσιμος κίνδυνος μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Πολωνίας από την ΕΕ

Τουσκ: Θανάσιμος κίνδυνος μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Πολωνίας από την ΕΕ
REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Προειδοποίηση προς τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας λόγο για «θανάσιμα σοβαρό κίνδυνο» αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, δραματικά σοβαρό. Ο κίνδυνος είναι θανάσιμα σοβαρός. Και θα ήθελα, εκείνοι που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, να ξαναέρθουν στα λογικά τους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που θεωρείται από τους συντηρητικούς εθνικιστές του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ως ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλός τους.

«Το Polexit, δηλαδή η έξοδος της Πολωνίας από την ΕΕ, φαίνεται δυστυχώς δυνατό, όχι επειδή ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Λέει ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο – όποιος θέλει, τον πιστεύει, πρέπει να τον πιστέψει», συνέχισε υπενθυμίζοντας πως ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον, σχεδίαζε να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ και, αντιθέτως, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει στο Brexit.

«Λίγο ενδιαφέρει αν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σχεδιάζει την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, εφόσον ξεκινά τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη» σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου μέσω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεών της στη δικαιοσύνη.

Ο Τουσκ είπε επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που τιμάται η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ταυτόχρονα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, θα βρίσκεται στη χώρα του και όχι στο Παρίσι, για τους εορτασμούς για την επέτειο της ανακωχής.

«Πριν από 40 χρόνια, συμμετείχα για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση στο Γκανσκ που τότε ήταν παράνομη. Έκτοτε, γιορτάζω κάθε χρονιά αυτήν την επέτειο. Αρνήθηκα την πρόσκληση του προέδρου Μακρόν για τις εκδηλώσεις στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, την ημέρα της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της Πολωνίας πρέπει να βρίσκομαι στη Βαρσοβία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ