ΚΟΣΜΟΣ

Ο δικηγόρος της Άσια Μπίμπι θα αναζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία

Ο δικηγόρος της Άσια Μπίμπι θα αναζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία
REUTERS/Eva Plevier

Ο δικηγόρος της Άσια Μπίμπι, Σάιφ ουλ Μουλούκ, που έφυγε από το Πακιστάν υπό τον φόβο επίθεσης κατά του ίδιου και της οικογένειάς του, θα αναζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία, ενώ ζήτησε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο πρόσωπό του.

Ο Σάιφ ουλ Μουλούκ αναμένεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον ολλανδικό ειδησεογραφικός ιστότοπο NU.nl, ενώ σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τον βοηθήσει, εκτιμώντας πως διαφορετικά κανένας δικηγόρος στο Πακιστάν δεν θα αναλάβει ξανά υπόθεση βλασφημίας.

Η Μπίμπι δικάστηκε για βλασφημία το 2010 επειδή φερόταν να είχε μιλήσει υποτιμητικά για το Ισλάμ και είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Ο Μουλούκ βοήθησε να ανατραπεί η απόφαση και έχει απειληθεί από οργισμένο όχλο που καλούσε για τον θάνατο των δικαστών που έκριναν την υπόθεση.

Ο δικηγόρος, δήλωσε χθες ότι διέφυγε από το Πακιστάν το Σάββατο εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Δύο Πακιστανοί πολιτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν την Μπίμπι δολοφονήθηκαν. O Σάιφ ουλ Μουλούκ έχει βρει «καταφύγιο» από μια ολλανδική οργάνωση, το Σύνδεσμο για τους Διωκόμενους Χριστιανούς, ενώ δηλώνει άγνοια για το που βρίσκεται η Μπίμπι.

Διάφορα κόμματα στο ολλανδικό κοινοβούλιο έχουν πει πως θα βοηθήσουν παρέχοντας προσωρινό καταφύγιο στην Μπίμπι αν καταφύγει εκεί, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ισλαμιστές έχουν κατέβει σε απεργία σε πολλές μεγάλες πόλεις στο Πακιστάν στο πλαίσιο των πολυήμερων διαδηλώσεων εναντίον της Μπίμπι. Έχουν πει πως θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους αν της επιτραπεί να φύγει από τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύσει την έξοδό της από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ