ΚΟΣΜΟΣ

Στο μαύρο χρήμα το μυστικό καταπολέμησης των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Στο μαύρο χρήμα το μυστικό καταπολέμησης των τζιχαντιστών στην Ευρώπη
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η γρήγορη μεταφορά οικονομικών πληροφοριών είναι το κλειδί για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή, ανέφερε Ελβετός αξιωματούχος για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Ο Ντάνιελ Θέλεσκλαφ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, MONEYVAL που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τόνισε ότι η ομάδα του ερεύνησε εκτεταμένα τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται και λειτουργούν οικονομικά οι τρομοκρατικοί πυρήνες στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε στην SonntagsZeiting και αναμετέδωσε το Reuters, «χρειαζόμαστε άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες σε διεθνές επίπεδο», ενώ υποστήριξε ότι απομένουν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Μετά από μία επίθεση όπως αυτή στο Παρίσι, απαιτείται η διασταύρωση πληροφοριών από πολλές χώρες μέσα σε 24 ώρες: πώς κινήθηκαν, αν νοίκιασαν αυτοκίνητα, από πού αγόρασαν όπλα. Τα οικονομικά στοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο».

Ο Θέλεσκλαφ πρότεινε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ιταλίας και της Γαλλίας και να περιορίσουν την χρήση μετρητών που δεν αφήνουν ηλεκτρονικό ίχνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ