ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Bild: Το 62,2% θέλει την παραίτηση Μέρκελ στις αρχές του 2019

Δημοσκόπηση Bild: Το 62,2% θέλει την παραίτηση Μέρκελ στις αρχές του 2019
Lehtikuva/Martti Kainulainen/via REUTERS

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Bild, θέλει την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας στις αρχές του νέου έτος, ενώ ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του CDU, η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την καγκελάριο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 62,2% των περίπου 4.000 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να παραιτηθεί στις αρχές του 2019 και να παραδώσει τα ηνία της στον επόμενο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατών.

Μετά την απώλεια σημαντικών δυνάμεων από το συντηρητικό μπλοκ στις δύο πρόσφατες εκλογές σε Έσση και Βαυαρία, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του CDU, ωστόσο θα παραμείνει επικεφαλής στην καγκελαρία της Γερμανίας έως το 2021.

Tο CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του σε Έσση και Βαυαρία μετά το 1966. Το κόμμα της Μέρκελ έφτασε μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση σημείωσε και το SPD που συγκέντρωσε μετά βίας το 20%, πτώση δέκα μονάδων.

Αποστάσεις από τη Μέρκελ παίρνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ

Την υποψηφιότητα της για το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο η γενική γραμματέας του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Παραλήπτες των δηλώσεών της ήταν σαφώς τα μέλη του CDU, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Επικαλούμενη την «απογοήτευση» που παρατήρησε σε δεκάδες κομματικές συνελεύσεις που επισκέφτηκε τους τελευταίους οχτώ μήνες που ασκεί το ασκεί το αξίωμά της γενικής γραμματέως, τόνισε, ότι ως πρόεδρος του CDU θα επιμείνει η κυβερνητική πολιτική να είναι αποτέλεσμα εσωκομματικής συζήτησης και όχι να τίθεται το κόμμα προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της Άγκελα Μέρκελ η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που η ίδια εκλεγεί νέα πρόεδρος, η κ. Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος για όσο διάστημα διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή.

Σε περίπτωση που χάσει την πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί του ατόμου που θα είναι υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών. Σε ό,τι αφορά το δικό της πολιτικό μέλλον ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος στο επικείμενο συνέδριο θα παραιτηθεί και από γ.γ. του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ