ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για την πρόθεση του Μακρόν να τιμήσει συνεργάτη των Ναζί

Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για την πρόθεση του Μακρόν να τιμήσει συνεργάτη των Ναζί
REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Τις έντονες αντιδράσεις αντιπολίτευσης, εβραϊκών οργανώσεων και πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να τιμήσει τον στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος οδήγησε τον γαλλικό στρατό στη νίκη στη Μάχη του Βερντέν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «απολύτως θεμιτό» να τιμήσει τον Πεταίν μαζί με άλλους επτά Γάλλους στρατάρχες που συμμετείχαν σε νικηφόρες εκστρατείες πριν από 100 χρόνια, ωστόσο η απόφασή του αυτή έχει επικριθεί έντονα.

«Το θεωρώ απολύτως θεμιτό να τιμούμε τους στρατάρχες που οδήγησαν τον στρατό μας στη νίκη» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ, όπου πριν από έναν αιώνα βρισκόταν η πρώτη γραμμή του μετώπου μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών στρατιωτών. «Ο στρατάρχης Πεταίν ήταν ένας μεγάλος στρατιώτης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο «στρατιώτης των στρατιωτών», όπως τον αποκαλούσαν, προήχθη σε αρχιστράτηγο του γαλλικού στρατού στα μέσα του 1917, μετά τη νίκη του στο Βερντέν και ανύψωσε το ηθικό των στρατευμάτων, μετά από αλλεπάλληλες ήττες, ανταρσίες και άλλα προβλήματα.

Το Βερντέν ήταν η πλέον μακροχρόνια μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στους δέκα μήνες που κράτησαν οι συγκρούσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες. Ο Πεταίν αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα, δρόμοι και πλατείες σε πολλές πόλεις πήραν το όνομά του.

Δύο δεκαετίες αργότερα, με τα ναζιστικά στρατεύματα προ των πυλών, ο Πεταίν έγινε πρωθυπουργός και υπέγραψε ανακωχή. Η κυβέρνησή του, που έδρευε στο Βισί, το μη κατεχόμενο τμήμα της Γαλλίας, συνεργάστηκε με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και την πρακτική της εξόντωσης των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πεταίν καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία μετά τον πόλεμο, αλλά ο τότε πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια. Πέθανε στη φυλακή το 1951, σε ηλικία 95 ετών.

«Είναι σοκαριστικό που η Γαλλία μπορεί να τιμήσει έναν άνθρωπο που κρίθηκε ανάξιος να αποκαλείται Γάλλος σε μια δίκη που διεξήχθη εξ ονόματος του λαού», σχολίασε ο Φρανσίς Καλιφά, ο πρόεδρος της Crif, της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί περίπου 400.000 Εβραίους στη χώρα.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, έγραψε στο Twitter: «Ο στρατάρχης (Ζοζέφ) Ζοφρ ήταν ο στρατιωτικός νικητής του πολέμου του 1914-18. Ο Πεταίν ήταν προδότης και αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του δεν μπορούν να διαγραφούν από την ιστορία. Μακρόν, αυτή τη φορά το παρατράβηξες».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό ωστόσο, σχολιάζοντας αυτές τις αντιδράσεις, επικαλέστηκε μια ρήση του στρατηγού ντε Γκολ για τον Πεταίν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η δόξα του στο Βερντέν δεν θα έπρεπε ούτε να αμφισβητείται, ούτε να παραγνωρίζεται από την πατρίδα», ενώ πρόσθεσε «ο Πεταίν υπηρέτησε την πατρίδα το '14 και την πρόδωσε το '40».

Ο Πεταίν θα τιμηθεί το Σάββατο μαζί με τους άλλους επτά στρατάρχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια τελετή που θα διοργανωθεί στο μνημείο Ενβαλίντ του Παρισιού, παρουσία πολλών στρατιωτικών αξιωματούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ