ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο στη Μοσούλη - Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Ιράκ: Βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο στη Μοσούλη - Δεκάδες άμαχοι νεκροί
Φωτογραφία αρχείου EPA

Παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σήμερα κοντά σε ένα εστιατόριο στη Μοσούλη, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου ασφαλείας του Ιράκ13 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.  Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιείται μετά την ανακατάληψη της πόλης τον Ιούλιο του 2017 από τις ιρακινές και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, τουλάχιστον 23 ακόμη τραυματίστηκαν από την βομβιστική επίθεση, πρόσθεσε ο ταξίαρχος Μοχάμεντ αλ Τζαμπούρι από τη διοίκηση ασφάλειας της επαρχίας Νινευή, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη.

Ιατρικές πηγές έκαναν λόγο στο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον 5 νεκρούς και 14 τραυματίες. Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο εστιατόριο και σε άλλα κτίρια στη γειτονική περιοχή τόνισε ο Τζαμπούρι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση είχε στόχο ένα διάσημο εστιατόριο στο δυτικό τμήμα της πόλης και έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη των αστυνομικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακήρυξαν τη νίκη τους το Δεκέμβριο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IK) και με τη βοήθεια του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακατέλαβαν την επικράτεια που είχε θέσει υπό τον έλεγχο του το ΙΚ το 2014 και το 2015.

Ωστόσο, έκτοτε τζιχαντιστές έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με στόχο δυνάμεις ασφαλείας και αμάχους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ