ΚΟΣΜΟΣ

Τα exit polls δείχνουν ήττα της Λεπέν

Τα exit polls δείχνουν ήττα της Λεπέν
REUTERS/Yves Herman

Βαριά ήττα δείχνουν τα exit polls για την Μαρίν Λεπέν καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του, δεν κατάφερε να επικρατήσει σήμερα σε καμία από τις τρεις περιφέρειες που στόχευε, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, παρά την ιστορική επικράτηση στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, ενώ η ανιψιά της Μαριόν, Μαρεσάλ Λεπέν, ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls.

Η ίδια, που δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γαλλικό βορρά, όπου ήταν υποψήφια, κατήγγειλε στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να την καταψηφίσουν «τις παρεκκλίσεις και τους κινδύνους ενός καθεστώτος που ψυχορραγεί».
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ηττήθηκε από τον συντηρητικό αντίπαλό της υπέρ του οποίου οι Σοσιαλιστές απέσυραν τον υποψήφιό τους.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν έχει επικρατήσει σε καμία από τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.
Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

Η δεξιά αντιπολίτευση επικράτησε έναντι του Σοσιαλιστικού κόμματος στο Παρίσι

Η δεξιά αντιπολίτευση της Γαλλίας επικράτησε έναντι του Σοσιαλιστικού κόμματος και των συμμάχων του στην περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ ντε Φρανς), τη σημαντικότερη της χώρας και «προπύργιο» του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία 17 χρόνια, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η Δεξιά και οι κεντρώοι σύμμαχοί της συγκέντρωσαν, σύμφωνα με το AΠΕ-ΜΠΕ ποσοστό μεταξύ 43,2% και 44% των ψήφων, έναντι 41,8 και 42,9% του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που συμμάχησε με τους Οικολόγους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ