ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Τους 31 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Τους 31 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές
REUTERS

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στην Καλιφόρνια, τη στιγμή που οι άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία απειλούν να εξαπλώσουν ακόμη περισσότερο τις φλόγες, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο νέος απολογισμός ξεπέρασε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει θρηνήσει στην ιστορία της η Πολιτεία εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο οποίος ανάγεται στο 1933, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο Κόρι Χόνι, ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ.

Στο μεταξύ, πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια τεράστια έκταση κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας των δυτικών ΗΠΑ, καθώς και στον πασίγνωστο τουριστικό προορισμό Μάλιμπου.

Οι πυροσβέστες συνέχιζαν την Κυριακή τη μάχη για να περιορίσουν τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές, στα δύο άκρα της Πολιτείας: την αποκαλούμενη Camp Fire, στην Κομητεία Μπιούτ, στον βορρά - και τη λεγόμενη Woolsey Fire, γύρω από το Λος Άντζελες και το Μάλιμπου, στον νότο, όπου δύο πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε άλλο ένα πτώμα να μεταφέρεται μέσα σε μπλε σάκο από τις αρχές στη Μαγκάλια, κοντά στην πόλη Πάρανταϊς, ενώ σωστικά συνεργεία βρήκαν ένα θύμα κοντά σε πολλά αυτοκίνητα πάνω σε έναν δρόμο κατά μήκος μιας φυτείας κάνναβης.

«Αυτή δεν είναι μια νέα κανονικότητα, αυτή είναι μια νέα έλλειψη κανονικότητας. Και αυτή η νέα έλλειψη κανονικότητας θα συνεχιστεί, αναμφίβολα, για 10, 15, 20 χρόνια», είπε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα την Κυριακή.

«Δυστυχώς, η επιστήμη μας λέει ότι η ξηρασία, η ζέστη, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επιδεινωθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνθήκες που συμβάλλουν στην εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.

Οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με την πυρκαγιά Γούλζι «προετοιμάζονται για την επιστροφή των επικίνδυνων ανέμων Σάντα Άννα (θερμών και ξηρών ανέμων προερχόμενων από την ενδοχώρα) που μπορεί να επεκτείνουν τις φλόγες», προειδοποίησαν οι αρχές.

«Έχουμε αναπτύξει πάνω από 8.000 πυροσβέστες, ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς, στα μέτωπα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας (CalFire), ο Σκοτ Τζάλμπερτ. Όμως «δυστυχώς, με αυτούς τους ανέμους, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Σας παρακαλούμε να είσαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Ενισχυμένη από τους σφοδρούς ανέμους, η πυρκαγιά Καμπ ξέσπασε την Πέμπτη και έγινε η πιο καταστροφική που έχει ξεσπάσει ποτέ στην Καλιφόρνια, καθώς κατέστρεψε πάνω από 6.700 κτίρια — ανάμεσά τους ένα νοσοκομείο και σπίτια — στην Πάρανταϊς, μια πόλη 27.000 κατοίκων, βόρεια του Σακραμέντο.

Η πυρκαγιά αυτή έχει απανθρακώσει μέχρι τώρα πάνω από 400.000 στρέμματα και δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παρά μόλις κατά το 25%, σύμφωνα με την CalFire. Οι αρχές εκτιμούν ότι για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο οι φλόγες σε αυτή την Κομητεία θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμη γνωστά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, αξιωματούχοι του δικτύου ηλεκτροδότησης ενημέρωσαν τις αρχές ότι είχε σημειωθεί μια βλάβη κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις τελετές της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, επικρίθηκε διότι το Σάββατο μέσω Twitter ενοχοποίησε την «τόσο κακή» διαχείριση των δασών της Καλιφόρνιας και απείλησε να περικόψει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις αν δεν βελτιωθεί.

Το μήνυμα αυτό οφειλόταν σε «κακή ενημέρωση», ήταν «άκαιρο» και «ταπεινωτικό» για «όλους αυτούς που υποφέρουν», καθώς επίσης και «για τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», έκρινε ο Μπράιαν Ράις, επικεφαλής ενός συνδικάτου πυροσβεστών στην Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα εσφαλμένο» τον ισχυρισμό του Ρεπουμπλικάνου περί της υποτιθέμενης κακοδιαχείρισης των δασών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ