ΚΟΣΜΟΣ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία θα θέσει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία θα θέσει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία
REUTERS

Η Μόσχα θα μπορούσε να θέσει ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον ISIS, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

"Θεωρητικά η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι πιθανή. Όμως όλοι ζούμε στην πραγματικότητα. Όπως βλέπετε το ΝΑΤΟ αποφάσισε να υπερασπιστεί την Τουρκία στην περίπτωση της κατάρριψης του αεροσκάφους μας. Άλλοι κατηγορούν την Τουρκία παρασκηνιακά, αλλά δεν τολμούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο ανοιχτά. Γι’αυτό κι εμείς, με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να προβλέψουμε τι θα γίνει," δήλωσε ο Τσούρκιν.

Ερωτηθείς αν η Μόσχα θα μπορούσε να θέσει ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο απεσταλμένος της Ρωσίας απάντησε πως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

"Μπορούμε. Αν το θέλουμε. Είναι μια πολιτική απόφαση. Η τακτική πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς," είπε ο Τσούρκιν.

Σύμφωνα με τον ρώσο απεσταλμένο στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα έπρεπε να είχαν ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον ISISI, ωστόσο δεν το έπραξαν.

"Έκανα στους αξιωματούχους στο Πεντάγωνο μια πολύ απλή ερώτηση: πετάτε στην περιοχή εδώ κι ένα χρόνο, εμείς είμαστε εκεί δύο μήνες και ήδη έχουμε φωτογραφίες που δείχνουν ότι πετρέλαιο διακινείται στα τουρκικά σύνορα. Δεν το ξέρατε; Πρέπει να το ήξεραν, κι αν είναι έτσι, θα έπρεπε να το είχαν καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας."

Ο ρώσος απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε επίσης ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσανατολίζονται σε μια νέα απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που αναμένεται να υιοθετηθεί στις 17 Δεκεμβρίου, που θα υποχρεώσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ενημερώσει σχετικά το λαθρεμπόριο του ISIS.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ρώσος υπουργός Άμυνας αποκάλυψε δορυφορικές λήψεις που έδειχναν ένα κονβόι του ISIS να μεταφέρει πάνω από 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου με περίπου 1.722 φορτηγά σε τρίτες χώρες και κυρίως την Τουρκία.

Μετά τις αποκαλύψεις της Μόσχας, οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το εμπόριο μεταξύ του ISIS και αγοραστών από την Τουρκία είναι γεγονός, ωστόσο υποστήριξαν ότι το μέγεθος του λαθρεμπορίου ήταν αμελητέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ