ΚΟΣΜΟΣ

Προδρόμου: Το σημαντικό στο Κυπριακό είναι η διαμόρφωση των όρων αναφοράς

Προδρόμου: Το σημαντικό στο Κυπριακό είναι η διαμόρφωση των όρων αναφοράς
EPA/STRINGER

«Το σημαντικό στο Κυπριακό είναι η διαμόρφωση των όρων αναφοράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σε σχέση με την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί επιτακτικά προς τους Τουρκοκυπρίους είναι αν ισχύουν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς και ο χάρτης και τα θέματα της πολιτικής ισότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σημασία έχει τώρα να επικεντρωθούμε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων της κ. Λουτ με επιδίωξη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έχοντας ως βάση το πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, έχει πείσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε λύση. Η δυσκολία επανέναρξης, είπε ο ίδιος, έγκειται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κρατάει όλα αυτά τα χρόνια άλυτο το Κυπριακό.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ο Νίκος Αναστασιάδης ενταφιάζει τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι δεν θα εξαρτηθεί η επανέναρξή τους από ένα προβληματισμό και ενδεχομένως να αφορά την τελική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ