ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη φυλακή γονείς που ονόμασαν το παιδί τους «Αδόλφο»

Βρετανία: Στη φυλακή γονείς που ονόμασαν το παιδί τους «Αδόλφο»
YouTube/Capture

Καταδικάστηκαν ως μέλη της παράνομης ναζιστικής οργάνωσης National Action δύο ακροδεξιοί γονείς στη Βρετανία που αποφάσισαν να ονομάσουν το παιδί τους «Αδόλφο». Η National Action κηρύχθηκε παράνομη από τη βρετανική κυβέρνηση, αφότου μέλη της επιδοκίμασαν τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ από ναζιστή το 2016.

Πρόκειται για τους Άνταμ Τόμας, 22 ετών, και Κλόντια Πατατάς, 38 ετών, που μαζί με τον 27χρονο Ντάνιελ Μπογκούνοβιτς καταδικάστηκαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης.

Είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο μηνύματα όπου εξήραν τον Χίτλερ, όπως επίσης φωτογραφίες όπου εμφανίζονται ως μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, ενώ έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης στο Μπέρμινγχαμ κατατέθηκε ότι το ζευγάρι έδωσε στο μωρό του το όνομα «Αδόλφος», λόγω του θαυμασμού που τρέφει για τον ηγέτη του Γ΄ Ράιχ.

Η αστυνομία του Ουέστ Μίντλαντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου οι δύο γονείς ποζάρουν κρατώντας το μωρό τους και μια σημαία με τη σβάστικα, ενώ ο Τόμας πόζαρε επίσης φορώντας το λευκό «ένδυμα» της Κου Κλουξ Κλαν μαζί με τον γιο του και ένα τόξο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας, η ομάδα είχε συγκεντρώσει όπλα και αναζητούσε τρόπους να κατασκευάσει εκρηκτικά. «Αυτά τα πρόσωπα δεν ήταν απλά ρατσιστές φαντασιόπληκτοι. Γνωρίζουμε ότι ήταν μια επικίνδυνη, καλά δομημένη οργάνωση» κατέθεσε.

«Στόχος τους ήταν να διασπείρουν τη νεοναζιστική ιδεολογία προκαλώντας φυλετικό πόλεμο στη Βρετανία και πέρασαν χρόνια αποκτώντας τις δεξιότητες για να το κάνουν». Ακόμη τρία άτομα δήλωσαν ένοχα στην ίδια δίκη ως μέλη της ναζιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εισαγγελέα, «αφότου η National Action απαγορεύτηκε, άρχισε να δραστηριοποιείται υπογείως και άλλαξε το όνομά της αλλά δεν χάθηκε», ενώ εξήγησε ότι «αυτά τα άτομα-μέλη της συνέχισαν να πιστεύουν σε μια ρατσιστική νεοναζιστική θεώρηση του κόσμου, επικοινωνούσαν με αποκρυπτογραφημένα μηνύματα και οργάνωναν συναντήσεις με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας της οργάνωσης».

Η National Action είναι η πρώτη ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ