ΚΟΣΜΟΣ

Βυθίζεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας

Βυθίζεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας
REUTERS

Βυθισμένη σχεδόν ολοκληρωτικά είναι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας, έπειτα από τη σύγκρουσή της με τάνκερ ελληνικών συμφερόντων τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας.

Στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται πλέον μόνο ένα μικρό μέρος της, αφού οι προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού να σώσει το πλοίο, αλλά και τον εξοπλισμό του, προσπαθώντας να το δέσει με ειδικά συρματόσχοινα στην ακτή, απέβησαν άκαρπες. Δύο από τα συρματόσχοινα έσπασαν, με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου.

«Τα καλώδια έσπασαν και το πλοίο βυθίστηκε άλλο ένα μέτρο. Αντικαταστήσαμε τα καλώδια με πιο ισχυρά. Δουλεύαμε όλο το βράδυ αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι προσπάθειές μας ήταν άκαρπες και δεν ήταν ασφαλές να συνεχίσει το προσωπικό», είπε ο επικεφαλής των εργασιών.

Τα ξημερώματα και άλλα καλώδια έσπασαν και το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τις αρχές, η λειτουργία της πλατφόρμας Στουρ που βρίσκεται δίπλα στις νορβηγικές ακτές και στο ναυάγιο δεν έχει επηρεαστεί.

Κατά τη σύγκρουση, η νορβηγική φρεγάτα υπέστει σοβαρές ζημιές και εισροή υδάτων. Το 137μελές πλήρωμά της, την εγκατέλειψε, ωστόσο επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ