ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ συμφώνησαν για το Brexit

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ συμφώνησαν για το Brexit

Για κατάληξη σε ένα σχέδιο συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν λόγο βρετανικές κυβερνητικές πηγές και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα εξετάσει το προσχέδιο συμφωνίας, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε: «Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα».

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters όλοι οι υπουργοί του Συμβουλίου θα πρέπει να διαβάσουν αναλυτικά το προσχέδιο πριν παρευρεθούν στο συμβούλιο.

Επιπλεόν, το βρετανικό δίκτυο ειδήσεων BBC αναφέρει ότι το κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, περιλαμβάνει λύση για το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελούσε «αγκάθι» για την διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το BBC, υπήρξε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έπειτα από εντατικές συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, πρεσβευτές των υπόλοιπων 27 χωρών - μελών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες.

Σχέδιο δράσης για την περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Νωρίτερα σήμερα, σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit είχε δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.

Τζόνσον: «Η συμφωνία για το Brexit θα μας μετατρέψει σε αποικία»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο twitter πως κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση. Θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάρτηση του κ. Τζόνσον καταλήγει: «Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας.Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα.»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ