ΚΟΣΜΟΣ

NBC: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

NBC: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία
EPA / SELAHATTIN SEVI / ZAMAN DAILY NEWSPAPER / HANDOUT

Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του '90 ο ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, εξετάζει ο Λευκός Οίκοςσύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια νομικών προκειμένου να βρεθούν «παράθυρα» που θα επιτρέψουν να γίνει νόμιμα η απέλαση του ιμάμη και νούμερο ένα αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η Άγκυρα να σταματήσει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εκτιμά το NBC. Προς το παρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI με τις οποίες ζητείται να ξανανοιχθεί ο φάκελος για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και ένα αίτημα προς το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας με το οποίο ζητούνται πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές.

Είπαν ότι ο Λευκός Οίκος συγκεκριμένα ήθελε λεπτομέρειες σχετικά με την καθεστώς διαμονής του ιεροκήρυκα στην Αμερική. Ο Γκιουλέν διαθέτει «πράσινη κάρτα», σύμφωνα με δύο άτομα που επικαλείται NBC.

Σύμφωνα με τις πηγές, κάποιοι αξιωματούχοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν αντιρρήσεις στα αιτήματα του Λευκού Οίκου. «Στην αρχή δεν το πήραν σοβαρά, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα έγιναν έξαλλοι», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος, που ήταν μέρος της διαδικασίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί επί χρόνια την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος υο 2016, η Άγκυρα υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές επίσημο αίτημα έκδοσης.

Μία επιλογή που πρόσφατα συζήτησαν αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταφερθεί στην Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοση του δεν καταστεί δυνατή, τόνισαν οι πηγές.

Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον μουσουλμάνο κληρικό στην Νότια Αφρική, πρόσθεσαν. Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, εκτός και αν ο Γκιουλέν μετεγκατασθεί προθύμως στην αφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ