ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Γιατί επιμένει η Τερέζα Μέι

Ανάλυση CNNi: Γιατί επιμένει η Τερέζα Μέι
Matt Dunham/Pool via Reuters TPX IMAGES OF THE DAY

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πιθανώς να είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στο Γουέστμινστερ, αν όχι η μοναδική, που αντιλαμβάνονται μια σκληρή πραγματικότητα για το Brexit -ότι δηλαδή μια συμφωνία που να ικανοποιεί τους πάντες σε Βρετανία αλλά και Βρυξέλλες είναι απλώς σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Έχει στα χέρια της μια συμφωνία, και θεωρεί ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να ανησυχεί που ελάχιστοι Βρετανοί πολιτικοί συμφωνούν με την άποψή της.

Παρότι άκουσε σειρά βουλευτών να της ανακοινώνουν σήμερα ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες και βρέθηκε αντιμέτωπη με «κυκεώνα» παραιτήσεων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απάντησε υπομονετικά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και διεμήνυσε ότι σκοπεύει να πάει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Ορισμένοι θα έλεγαν ότι η στάση αυτή της κ. Μέι είναι θαρραλέα, άλλοι μπορεί να την αποκαλούσαν «τρελή».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους πιο σκληρούς επικριτές της και μάλιστα δημόσια.

Ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το τι θα συμβεί με την Βόρεια Ιρλανδία. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: είναι πιο σημαντικό για τη Βρετανία να έχει ελεύθερη εμπορική πολιτική ή προτιμά να υπαρχουν σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία -που θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι μέρος της Βρετανίας;

Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -οι νόμοι, τα σύνορα ή ακόμη και τα χρήματα- εξαρτώνται από την απάντηση στο κομβικό αυτό ερώτημα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ιρλανδία έχουν διαμηνύσει ότι τα σύνορα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις.

Έτσι, καθίσταται σαφές ότι μια συμφωνία που να προβλέπει και τα δύο είναι ανέφικτη. Οι υποστηρικτές της Μέι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη εφικτή σε αυτό το σημείο.

Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου δεν θεωρεί ότι επιλύει με εποικοδομητικό τρόπο το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία αυτή δεν κατευνάζει τις βασικές ανησυχίες πολλών πολιτικών -από τους Σκωτσέζους εθνικιστές μέχρι τους Brexiteers.

Ορισμένοι πολιτικοί επιθυμούν η Βρετανία να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ άλλοι θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από τα «δεσμά» των ευρωπαϊκών νομοθεσιών. Υπάρχουν, φυσικά, και ορισμένες «φωνές» που ζητούν παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπότε γιατί η Τερέζα Μέι εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία της για το Brexit; Γιατί δεν αλλάζει ρότα; Γιατί δεν αποφασίζει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να δει εάν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν μερικές υποχωρήσεις ακόμη;

Σε πείσμα πολιτικών αναλυτικών, η Μέι έχει την τάση να επιμένει στις θέσεις της και τελικώς να διαψεύδει τις προσδοκίες.

Και μπορεί να έχασε την πλειοψηφία της μετά από τις περσινές εκλογές και πολλοί να αμφισβητούν την ηγεσία της αλλά αυτό δεν την έχει σταματήσει στιγμή. Μπορεί να είναι διπλωματία ή αυτοπεποίθηση. Ενδέχεται, επίσης, να είναι και ένα τελεσίγραφο προς το κόμμα της: «στηρίξτε με ή ανατρέψτε με».



Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακούγονται φήμες για την κατάθεση επιστολών μομφής από τους βουλευτές -μια διαδικασία που μπορεί να ανατρέψει την Μέι.

Ή και όχι. Το ενδεχόμενο να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης η κ. Μέι δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της μέσα στο κόμμα των συντηρητικών.

Τα «μαθηματικά» του βρετανικού κοινοβουλίου αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα μυστήριο.

Ένα μυστήριο που πρέπει, όμως, να λυθεί σύντομα. Επιχειρήσεις, επενδυτές, εργοδότες και διπλωματικοί εταίροι απαιτούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μέχρι να περάσει η «θύελλα» η Βρετανία θα συνεχίσει να πλήττεται: το νόμισμά της θα κάνει «βουτιές», οι εργοδότες θα ανησυχούν και οι οικονομολόγοι θα συνεχίσουν να τραβούν τα… μαλλιά τους.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο οικονομικό. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2018, η πολιτική σκηνή του τόπου είναι εκρηκτική…

Ignore the noise, Theresa May could be the only one who gets Brexit reality, by Luke McGee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ