ΚΟΣΜΟΣ

Κρίνεται το μέλλον του Άσαντ στη συνάντηση Κέρι-Πούτιν

Κρίνεται το μέλλον του Άσαντ στη συνάντηση Κέρι-Πούτιν
REUTERS/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin

Πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Άγκυρα αναμένεται να ασκήσει ο Τζον Κέρι κατά τις συνομιλίες που θα έχει την Τρίτη στη Μόσχα τόσο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απτή κλιμάκωση ως αυτό το σημείο», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη προσφέρει «μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κέρι φαίνεται ότι θα αναζητήσει τρόπους για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για τη Συρία, εν μέσω αμφιβολιών ωστόσο σχετικά με το εάν η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη θα γίνει πράγματι.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον - Μόσχας για τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Σήμερα ο Τζον Κέρι συναντήθηκε στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία, στο πλαίσιο των ετοιμασιών για τις αυριανές συνομιλίες.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στην ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την σύγκληση νέας συνόδου για τη Συρία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης.

Η αυριανή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια αυτής που είχε διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ, στην οποία και συμφωνήθηκε η συνένωση ενός αριθμού οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης –με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος- για διαπραγματεύσεις με την Δαμασκό για ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ