ΚΟΣΜΟΣ

Επικράτηση Μέρκελ, προειδοποιήση Σόιμπλε, χειροκρότημα αλλήλων

Επικράτηση Μέρκελ, προειδοποιήση Σόιμπλε, χειροκρότημα αλλήλων
Η Άγκελα Μέρκελ κρατά δώρο, το οποίο έλαβε στη σημερινή πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη (14 Δεκεμβρίου 2015). Η μεταναστευτική της πολιτική επικρατεί προς το παρόν. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν σε έξι μήνες οι προσφυγικές ροές θα ακολουθούν το «μονοπάτι του λύκου», όπως προκύπτει από την ετυμολογία ενός πολύ γνωστού γερμανικού ονόματος REUTERS/Ralph Orlowski

Την υπόσχεση ότι θα μειώσει τις προσφυγικές ροές έδωσε σήμερα (14/12) η Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), κηρύσσοντας την έναρξη του διήμερου συνεδρίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η μεταναστευτική της πολιτική απέναντι στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της.

Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, υποστήριξε ότι «ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες υπό δοκιμασία, όπως ελάχιστες φορές στο παρελθόν. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία ηθική επιταγή».

Ενώπιον 1.000 και πλέον συνέδρων του CDU, η Μέρκελ υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική της πολιτική και επανέλαβε τη γνωστή φράση της «θα τα καταφέρουμε», αποσπώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου, το οποίο από την αρχή στάθηκε υποστηρικτικό απέναντί της, παρά τις εσωκομματικές έριδες των τελευταίων εβδομάδων. Όπως η ίδια το έθεσε:

Θα τα καταφέρουμε και όπου υπάρχουν εμπόδια θα τα ξεπεράσουμε. Το λέω αυτό γιατί είναι μέρος της ταυτότητάς μας ως χώρα να κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Η ταυτότητα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών - Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ολική επαναφορά Μέρκελ

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου του CDU επιβεβαίωση την πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της Άνγκελα Μέρκελ. Η Deutsche Well χαρακτήρισε το λόγο της «μαχητικό», μεταδίδοντας ότι η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών «κατάφερε να κερδίσει τους συνέδρους, oι οποίοι μάλιστα ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ μιας συμβιβαστικής γραμμής για κοινή πλεύση στο θέμα της προσφυγικής κρίσης». Γερμανικά και διεθνή Μέσα έκαναν λόγο για τη σημαντικότερη ομιλία της πολιτικής της καριέρας.

Μιλώντας για τα πάντα, η καγκελάριος διασκέδασε τις εντυπώσεις από τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε ζήσει στο συνέδριο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο πρόεδρός του Χορστ Ζεεχόφερ (Horst Seehofer) αποκάλεσε ενώπιον της καγκελαρίου «λανθασμένη» την πολιτική της και μίλησε για την ανάγκη ανώτατου ορίου στην προσέλευση προσφύγων, ξεσηκώνοντας τους χιλίους συνέδρους εκείνου του συνεδρίου.

«Η εμπειρία δεν ήταν βαρετή», είπε σήμερα η Μέρκελ, προκαλώντας ευθυμία στο ακροατήριό της· αποδεικνύοντας, βασικά, ότι η εξωστρέφεια των μεγάλων παικτών είναι ίδιον της υπεροχής του συστήματος που συναπαρτίζουν και αυτή τη στιγμή το σύστημα της χριστιανοδημοκρατικής Γερμανίας ηγεμονεύει στην Ευρώπη, προκαλώντας ευφορία ισχύος στους μετέχοντες.

Απέναντί τους, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι προσφυγικές ροές πρέπει «να μειωθούν σημαντικά», επιμένοντας ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η απομόνωση της Γερμανίας, αλλά το άνοιγμά της προς τον κόσμο:

Στον 21ο αιώνα η απομόνωση δεν είναι μια λογική επιλογή. Αν το κάνουμε αυτό σωστά, τα πλεονεκτήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Ανακωχή από τη δεξιά πτέρυγα

Οι ανταποκρίσεις από την Καρλσρούη, όπου διεξάγεται το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά σε περίπου τριάντα συνέδρους που ακούστηκαν από τη δεξιά πτέρυγα να επιμένουν στη σκληρή γραμμή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν έντονες ζυμώσεις για το εάν στο προσχέδιο ψηφίσματος θα συμπεριληφθεί φράση για «ανώτατο όριο» αριθμό προσφύγων τους οποίους θα δέχεται η Γερμανία στο έδαφός της.

Τελικά, δεν υπήρξε καμία τέτοια αναφορά και οι Χριστιανοδημοκράτες έμειναν απλώς στην κοινή γραμμή για αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών, αναφερόμενοι απλώς σε «αποτελεσματικά μέτρα», τα οποία μεταθέτουν την κόντρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και το 2016, όταν θα αποκρυσταλλωθούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, αλλά και έτος διεξαγωγής εκλογικών αναμετρήσεων σε πέντε κρατίδια τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της Bild έδειξε ότι το 62% των Γερμανών επιθυμεί την θέσπιση ανώτατου ορίου έναντι του 36% που αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο. Το 62% συγκρίνεται ευθέως με το 64% της δημοφιλίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), όπως προκύπτει στις μετρήσεις των τελευταίων μηνών.

Από εκεί και πέρα, στα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας ήταν η εννεάλεπτη standing ovation της Άνγκελα Μέρκελ που καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της 75λεπτης ομιλίας της, απολαμβάνοντας τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (τον οποίον ευχαρίστησε για το ρόλο του στο ελληνικό ζήτημα).

Ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της μεταναστευτικής της πολιτικής, προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί υπερβολικά η χώρα από την υποδοχή προσφύγων.

Ο παράγοντας Σόιμπλε

Ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όσοι φέρουν κυβερνητική ευθύνη πρέπει να φροντίζουν ώστε «η καλή διάθεση και η ανθρώπινη φροντίδα να μην καταστραφούν λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης», επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί να θέλει κανείς το καλό».

Με την αδιαμφισβήτητη υπεροχή που του έχει προσδώσει η διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η αδιαμφισβήτητη οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη, αλλά και το κύρος του παλαιότερου και εμπειρότερου Γερμανού πολιτικού, ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, προσθέτοντας ότι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, o δανεισμός της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί το 2016 κατά 13% σε σχέση με το 2015, με τη χώρα να εκδίδει ομόλογα αξίας 210 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει περισσότερο χρέος από ό,τι φέτος, αλλά και να καλύψει το κόστος του προσφυγικού.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά το ύψος του δανεισμού να είναι χαμηλότερο, όπως συνέβη και το 2015, χάρη στα αυξημένα έσοδα του κράτους από φόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του φόρου μεγάλης κληρονομιάς κατά 30%, η οποία θα φέρει στα ταμεία των κρατιδίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα, αλλά μόνο έπειτα από περίπου δέκα χρόνια.

Προς το παρόν, η γερμανική οικονομία προετοιμάζεται για την τρίτη σερί χρονιά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016.

Αντιμέτωποι με την αλήθεια των αριθμών

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, δεν θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ομοσπονδιακού χρέους ύψους 1,081 τρισ. ευρώ, αλλά θα διατεθεί για τις ανάγκες της υποδοχής προσφύγων στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει το Bundesfinanzministerium.

Αυτό είχε ανακοινωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση στις 7 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν η Κομισιόν ανακοινώσει από το Στρασβούργο το σχέδιό της για επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Όπως είχε πει η ίδια η καγκελάριος, τα μισά από αυτά τα 6 δισ. ευρώ θα δεσμεύονταν από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα κατευθύνονταν προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την υποδοχή και φιλοξενία 800.000 προσφύγων, χωρίς να αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός να φτάσει συνολικά τα 10 δισ. ευρώ –κατά Μέρκελ- ή τα 7-16 δισ. ευρώ –κατά τον Σύνδεσμο των Γερμανικών Πόλεων (Deutscher Städtetag), ανάλογα με το σενάριο για μισό εκατομμύριο ή 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες αντίστοιχα. Για τους τοπικούς αξιωματούχους το δεύτερο σενάριο θα σήμαινε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τα αρχικά 3 δισ. ευρώ, με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2016 να προβλέπει 670 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Ήταν, τότε, πριν από δύο μήνες, όταν σύσσωμος ο γερμανικός παράγοντας επιδίωκε την καλλιέργεια ενός ανθρώπινου προσώπου, με τα τηλεοπτικά πλάνα από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Μόναχο και άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις να κάνουν το γύρο του πλανήτη.

Αυτή η εικόνα έφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο ένα αξιομνημόνευτο πρωτοσέλιδο στο αμερικανικό Time, αλλά η ώρα της αλήθειας έφτασε και για αυτήν την φιλανθρωπία. Όταν δεν αρκεί να θέλει κανείς το καλό, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς άλλος δεν θα βαρεθεί.

O Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU, τα λέει με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων (Länder) για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στις 3 Δεκεμβρίου 2015 – Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke

Όπως μετέδωσε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δέκα Σύροι και Ιρακινοί ταξίδεψαν σήμερα από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα, είχαν ως τελικό προορισμό τους τη Δρέσδη. Πρόκειται για την τρίτη μετεγκατάσταση που πραγματοποιείται από την Ελλάδα, καθώς είχαν προηγηθεί μετεγκαταστάσεις προς το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.

Αύριο ακολουθεί η μετεγκατάσταση στη Λιθουανία μιας τετραμελούς οικογένειας Ιρακινών, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη δεκατέσσερις πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ θα ταξιδέψουν στην Πορτογαλία.

Τους πρόσφυγες συνοδεύουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Κομισιόν για τον έκτακτο μηχανισμό επαναγκατάστασης προσφύγων, η Γερμανία έχει διαθέσιμες τριάντα θέσεις, από τις οποίες έντεκα έχουν ήδη δοθεί σε πρόσφυγες από την Ιταλία.

Στιγμιότυπο από τηλεοπτική συνέντευξη της Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του κόμματος της στην Καρλσρούη, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 - Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

ΔΗΜΟΦΙΛΗ