ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία επικεφαλής νέας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας

Η Σαουδική Αραβία επικεφαλής νέας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας
Η νέα συμμαχία θα έχει ως στόχο την πάταξη τρομοκρατικών ομάδων Mohammed Hamoud /Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Τη δημιουργία ενός νέου ισλαμικού στρατιωτικού συνασπισμού στον οποίο μετέχουν η ίδια και 33 ακόμη μουσουλμανικές χώρες, που ως στόχο έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία.

«Οι 34 χώρες έχουν αποφασίσει το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, με κέντρο κοινών επιχειρήσεων που έχει βάση το Ριάντ, όπου θα συντονίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μεταξύ του μεγάλου καταλόγου κρατών αναφέρονται αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ισλαμικές χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, χώρες του Κόλπου καθώς και αφρικανικά κράτη.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «υποχρέωση να προστατευτεί το ισλαμικό έθνος από τα δεινά όλων των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, οποιαδήποτε να είναι η σέχτα τους και το όνομά τους, τα οποία σπέρνουν τον θάνατο και τη διαφθορά στη γη και σκοπεύουν να τρομοκρατήσουν αθώους».

Το Ιράν, χώρα σιιτών, και κύριος ανταγωνιστής της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας για επιρροή στον αραβικό κόσμο, απουσίαζε από τον κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε σύγκρουση μέσω τρίτων από τη Συρία έως την Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ