ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ψυχίατρος χωρίς πτυχίο εξαπατούσε τους ασθενείς της

Βρετανία: Ψυχίατρος χωρίς πτυχίο εξαπατούσε τους ασθενείς της
Cumbria Police/CNNi

Μία γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία κατάφερε να εξαπατήσει τις Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και να ασκεί το επάγγελμα της ψυχιάτρου για 22 χρόνια, χωρίς να έχει πτυχίο. Η περίπτωσή της αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα στους τίτλους σπουδών περισσοτέρων από 3.000 γιατρών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Zholia Alemi συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της απάτης, καθώς, όπως αποδείχθηκε, άλλαξε τη διαθήκη μίας ηλικιωμένης ασθενούς της, ώστε να κληρονομήσει την περιουσία της.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε πως όταν έλαβε την άδεια εργασίας της το 1995 είχε εξαπατήσει τις Αρχές ώστε να πιστέψουν ότι διαθέτει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Άουκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (General Medical Council - GMC) έχει ξεκινήσει ενδελεχείς ελέγχους για χιλιάδες γιατρούς στη Βρετανία, ώστε να ανακαλύψει μήπως υπάρχει και άλλη περίπτωση όπως αυτή της Alemi.

Το σώμα, το οποίο αποφασίζει το ποιοι γιατροί έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να εξασκήσουν το επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδέχθηκε πως οι έλεγχοι που γίνονταν τη δεκαετία του 1990 ήταν «ελλιπείς» και απολογήθηκε για τον όποιον κίνδυνο υπήρξε για τους ασθενείς.

«Οι ασθενείς αξίζουν να έχουν καλή φροντίδα από κατάλληλα καταρτισμένους επαγγελματίες. Το να εκμεταλλεύεσαι την εμπιστοσύνη (σ.σ. που τρέφουν οι ασθενείς στους γιατρούς) είναι απεχθές», τόνισε ο επικεφαλής του GMC, Charlie Massey σε δήλωσή του.

«Οι διαδικασίες που ακολουθούμε τώρα είναι πολύ καλύτερες», σημείωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περάσουν από αυστηρά τεστ για να δείξουν πως διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστούν στη Βρετανία.

Το 1995 η Alemi εκμεταλλεύτηκε τον νόμο που όριζε πως οι απόφοιτοι ιατρικής από ορισμένες χώρες της Κοινοπολιτείας μπορούσαν να εργαστούν χωρίς να δώσουν εξετάσεις ή να περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους από το Συμβούλιο.

Η απάτη της έγινε γνωστή μετά την καταδίκη, όταν δημοσίευμα αποκάλυψε την αλήθεια πίσω από τις δύο και πλέον δεκαετίες εξαπάτησης.

Η Alemi εργαζόταν ως συμβουλευτική ψυχίατρος έως ότου συλληφθεί. Επιπλέον, όπως αναφέρει το CNNi, διαπιστώθηκε ότι είχε ληστέψει πολλούς πελάτες της. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας ζήτησε από το GMC να ερευνήσει εις βάθος το πώς κατάφερε αυτή η «εγκληματίας», όπως την χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του, να γραφτεί στους ιατρικούς καταλόγους, αλλά και να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Fake psychiatrist prompts UK investigation of 3,000 foreign doctors, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ