ΚΟΣΜΟΣ

Μάτις: Οι στρατιώτες ίσως επέμβουν στα σύνορα για τους μετανάστες - Θα έχουν ρόπαλα

Μάτις: Οι στρατιώτες ίσως επέμβουν στα σύνορα για τους μετανάστες - Θα έχουν ρόπαλα
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Οι στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό καθώς πλησιάζουν διάφορα καραβάνια μεταναστών ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Το Πεντάγωνο έλαβε την Τρίτη νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε πολεμική δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες.

«Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, τους λέω θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», είχε πει ο Ρεπουμπλικάνος. Αλλά μία ημέρα αργότερα, ανασκεύασε αυτή τη δήλωση διαβεβαιώνοντας πως οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πυροβολούσαν» τους μετανάστες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τη διάρκεια της ανάπτυξης — αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου — καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί από την (εξέλιξη που θα έχει η) αποστολή».

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».

Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις.

Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι Aμερικανοί στρατιωτικοί δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες.

Ο Μάτις υπολόγισε σε 5.764 τον αριθμό των στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, που προστέθηκαν στους 2.100 άνδρες της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια, όμως «είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί», πρόσθεσε.

Δύο Aμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι μνημόνιο της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι έδωσε στον Μάτις εξουσιοδότηση να διατάξει την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, την καταφυγή σε θανατηφόρα βία, σε μέσα ελέγχου πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ