ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ελπίδα για απονομή χάριτος στον καταδικασθέντα ακαδημαϊκό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Βρετανία: Ελπίδα για απονομή χάριτος στον καταδικασθέντα ακαδημαϊκό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Daniele Tajada/Handout via REUTERS

Η Βρετανία εξέφρασε σήμερα την ελπίδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποφανθούν θετικά όσον αφορά το αίτημα απονομής χάριτος που κατέθεσε η οικογένεια του Βρετανού ακαδημαϊκού Μάθιου Χέτζες, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στο Αμπού Ντάμπι για κατασκοπεία.

«Ελπίζουμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποφανθούν θετικά όσον αφορά το αίτημα για απονομή χάριτος της οικογένειας» του ακαδημαϊκού, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ελπίζουν σε «φιλικό διακανονισμό» στην υπόθεση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ο ακαδημαϊκός.

Ο Μάθιου Χέτζες, 31 ετών, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη βορειοανατολική Αγγλία, κρατείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 5 Μαΐου, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι έπειτα από επίσκεψη δύο εβδομάδων που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα για ερευνητικούς σκοπούς.

Κατά την παραμονή του πήρε συνεντεύξεις για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική της χώρας όσον αφορά την ασφάλεια. Ο Χέτζες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία για κατασκοπεία υπέρ μιας ξένης χώρας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ