ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: ΗΠΑ και Βρετανία πιθανώς να μην μπορούν να συναλλάσσονται εμπορικά

Τραμπ: ΗΠΑ και Βρετανία πιθανώς να μην μπορούν να συναλλάσσονται εμπορικά
REUTERS/Jonathan Ernst/File

Αιχμές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ, που σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία για το Brexit μπορεί να απειλήσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι η συμφωνία ακούγεται «εξαιρετική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ παράλληλα τόνισε ότι πιθανώς να σημαίνει ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται εμπορικά.

«Αυτή τη στιγμή εάν δείτε τη συμφωνία, η Βρετανία πιθανώς να μην μπορεί να κάνει εμπόριο μαζί μας. Και αυτό δεν θα ήταν καλό πράγμα. Δεν νομίζω να το ήθελαν αυτό» είπε ο κ. Τραμπ.

Απαντώντας στο εν λόγω σχόλιο, εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι η συμφωνία που υπεγράφη από τους Ευρωπαίους την Κυριακή επιτρέπει στη Βρετανία να προχωρήσει σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω των ομάδων εργασίας μας, που έχουν συναντηθεί μέχρι στιγμής πέντε φορές» είπε ο εν λόγω εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να δηλώσει αργότερα σήμερα πως η συμφωνία είναι ωφέλιμη για «κάθε γωνιά» του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το σχόλιο αυτό του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά από έντονη κριτική προς το πρόσωπο της Τερέζα Μέι για τη συμφωνία από βουλευτές της Βρετανίας. Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη δυνατή, μια θέση που έχουν εκφράσει και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ