ΚΟΣΜΟΣ

Ντουτέρτε σε καθολικούς: Μην πληρώνετε τους ανόητους ιερείς, χτίστε δικά σας παρεκκλήσια

Ντουτέρτε σε καθολικούς: Μην πληρώνετε τους ανόητους ιερείς, χτίστε δικά σας παρεκκλήσια
REUTERS/Erik De Castro

Στο στόχαστρο του προέδρου των Φιλιππίνων βρέθηκε για ακόμη φορά η εκκλησία, με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε να παροτρύνει τους καθολικούς να… χτίζουν τα δικά τους παρεκκλήσια, αντί να παρακολουθούν τις λειτουργίες καθολικές εκκλησίες.

«Όταν κάποιος βαφτίζεται, πρέπει να πληρώνεις, όταν κάποιος πεθαίνει, πρέπει να ξαναπληρώνεις», δήλωσε ο Ντουτέρτε σε ομιλία του τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Catholic News Agency και συνέχισε: «Χτίστε τα δικά σας παρεκκλήσια και προσευχηθείτε εκεί. Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στην εκκλησία και να πληρώνετε αυτούς τους ανόητους», είπε.

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων είναι γνωστός για την επιθετική ρητορική του αλλά και για τις ακανθώδης σχέσεις του με την εκκλησία.

Τον Ιούλιο, σε ομιλία του στην πόλη Νταβάο, αμφισβήτησε βασικές αρχές της καθολικής πίστης, μεταξύ των οποίων το προπατορικό αμάρτημα λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ακόμα και νεογνά θεωρούνται αμαρτωλά έως ότου να βαπτιστούν από την εκκλησία, έναντι αμοιβής.

Αναφερόμενος στον Θεό, διερωτήθηκε ποια είναι η λογική για την ύπαρξή του. Ο 73χρονος ηγέτης της χώρας είπε χαρακτηριστικά:

Ένας να μου πει ότι πράγματι υπάρχει Θεός. Ανάμεσα σε τόσα δισεκατομμύρια ανθρώπων εγώ χρειάζομαι μόνο έναν να πει ότι έχει μια φωτογραφία, μια σέλφι, με τον Θεό. Κι αν υπάρχει ένας, κυρίες και κύριοι, θα ανακοινώσω αμέσως την παραίτησή μου.

Μάλιστα, είχε αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Θεό με έναν καθολικό επίσκοπο να τον χαρακτηρίζει δημόσια «ψυχοπαθή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ