ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο πρώτος Βρετανός που θα επισκεφθεί τον ISS

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο πρώτος Βρετανός που θα επισκεφθεί τον ISS
Ο Τιμ Πικ αποχαιρετά τα παιδιά του, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για το μακρινό ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό REUTERS / POOL

Ιστορία έγραψε την Τρίτη ο Τιμ Πικ, καθώς έγινε ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο 43χρονος Πικ μπήκε σε έναν ρωσικό πύραυλο Soyuz εξι περίπου ώρες μετά την εκτόξευσή του από βάση στο Καζακστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13.00, ώρα Ελλάδος. Ο Βρετανός θα περάσει τους επόμενους έξι μήνες σε τροχιά γύρω από τη Γη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

Στο μακρινό ταξίδι του, ο πρώην πιλότος της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνοδεύεται από τον αστροναύτη της NASA, Τιμ Κόπρα και τον Ρώσο κοσμοναύτη, Γιούρι Μαλεσένκο. Αμφότεροι διαθέτουν πλούσια εμπειρία, καθώς έχουν εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στο παρελθόν.

Για να μπορέσει να αποτελέσει μέλος της αποστολής, ο Πικ χρειάστηκε να εκπαιδευτεί για περίπου 6.000 ώρες και να μάθει να μιλά ρωσικά. Στόχος της αποστολής είναι να πραγματοποιηθούν πειράματα και να ελεγχθούν νέες τεχνολογίες ενόψει μελλοντικών εξερευνητικών αποστολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι ο Πικ θα γίνει ο πρώτος Βρετανός που θα επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το παρθενικό ταξίδι Βρετανού στο διάστημα είχε πραγματοποιηθεί το μακρινό 1991 από την Έλεν Σάρμαν.

British astronaut Tim Peake docks at ISS, makes history

Milena Veselinovic, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ