ΚΟΣΜΟΣ

Για σεξουαλική κακοποίηση αιτούντων άσυλο κατηγορείται πρώην υπουργός της Νορβηγίας

Για σεξουαλική κακοποίηση αιτούντων άσυλο κατηγορείται πρώην υπουργός της Νορβηγίας
Φωτογραφία αρχείου / Ο πρώην υπουργός Αλιείας της Νορβηγίας, Σβέιν Λούντβιγσεν Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/File Photo via REUTERS

Ο πρώην υπουργός Αλιείας της Νορβηγίας, μέλος του Συντηρητικού κόμματος, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση τριών αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια της θητείας του, σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σβέιν Λούντβιγσεν που διετέλεσε υπουργός Αλιείας την περίοδο 2001 – 2005, ξεκίνησε τη σεξουαλική κακοποίηση το 2001 όσο ήταν περιφερειάρχης στο Τρόμσο, στη βόρεια Νορβηγία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι νορβηγικές αρχές θεωρούν ότι εκμεταλλευόμενος τη θέση του, έπεισε τρεις ενήλικες ότι του θα μπορούσε να τους παράσχει άδεια παραμονής και διαμονής, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

«Οι εισαγγελικές αρχές έχουν κατηγορήσει έναν πρώην πολιτικό για σεξουαλική κακοποίηση τριών ατόμων», δήλωσε ο εισαγγελέας Τουρ Μπέργκε Νόρντμο, σε συνέντευξη Τύπου. «Οι κατηγορίες ασκήθηκαν διότι θεωρούμε ότι υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του κατηγορούμενου καθώς η πολιτική του θέση συνδέεται με τα θύματα», πρόσθεσε ο Νόρντμο.

Οι τρεις αιτούντες άσυλο ήταν κατά πολύ νεότεροι από τον Λούντβιγσεν, ο οποίος είναι 72 ετών, ενώ ένας εκ των θυμάτων έχει μια ήπια διανοητική αναπηρία. Η σεξουαλική κακοποίηση έλαβε χώρα στο σπίτι του, σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε ένα κυβερνητικό γραφείο μέχρι το περασμένο έτος, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία είναι επίσης μέλος του Συντηρητικού κόμματος, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «πολύ σοβαρές», σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Λούντβιγσεν αρνείται τους ισχυρισμούς και ισχυρίζεται ότι είναι αθώος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ