ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Συνεχίζεται η ένταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις
Ρωσικό υποβρύχιο συνοδεύεται από τουρκικό σκάφος του Λιμενικού στον Βόσπορο REUTERS/Murad Sezer

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «παίζει το στρατιωτικό χαρτί» επικαλούμενη μια απειλή που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, σχόλια που ενδεχομένως να κλιμακώσουν περεταίρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με την Συρία, τον περασμένο μήνα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ, με την Ρωσία να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροσκάφους της.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας ενεργούν, εδώ και λίγο καιρό, σαν να υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Πρόκειται για υπερβολή και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα,» δήλωσε ο τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία δεν ενεργεί επιθετικά απέναντι στους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους και ελπίζουμε σε μια αποκλιμάκωση της έντασης».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου παράλληλα απέρριψε το αίτημα για αποζημίωση λέγοντας:

«Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Ρωσίας».

Την περασμένη Κυριακή, η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει να στήνει προβοκάτσιες ενάντια στις δυνάμεις της στο εσωτερικό της Συρίας μετά το θερμό επεισόδιο που είχε σημειωθεί στο Αιγαίο όταν ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού πλοίου για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ τους.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ρωσο-τουρκική κόντρα

Ρωσικά πλοία ανάγκασαν τουρκικό να αλλάξει πορεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ