Μεξικό: Επίθεση με χειροβομβίδα στο αμερικανικό προξενείο
Οι μεξικανικές αρχές διενεργούν έρευνα για μια επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στην πόλη Γουαδαλαχάρα, η οποία δεν προκάλεσε τραυματισμούς, παρά μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η επίθεση έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, αρκετές ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υπενθυμίζοντας πως ο νέος αρχηγός του κράτους θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.
Στην τελετή της ορκωμοσίας του ΑΜΛΟ, όπως αποκαλείται ο νέος μεξικανός πρόεδρος από το αρκτικόλεξο του ονοματεπωνύμου του, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Εισαγγελείς στη Χαλίσκο διευκρίνισαν ότι την έρευνα ανέλαβαν να διενεργήσουν οι ομοσπονδιακές αρχές.
Η Πολιτεία είναι η έδρα μιας διαβόητης συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που θεωρείται μια από τις ισχυρότερες στο Μεξικό. Ο ηγέτης της, ο Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες ή «Ελ Μέντσο», βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων κακοποιών της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών, της DEA.
Εικόνες που κατέγραψαν κάμερες του συστήματος επιτήρησης του χώρου του προξενείου εικονίζουν έναν άνδρα να αφήνει έναν εκρηκτικό μηχανισμό και να απομακρύνεται. Η έκρηξη άνοιξε μια τρύπα 40 εκατοστών στο τείχος που περιβάλλει τον κήπο του προξενείου.
Στη Χαλίσκο, όπως και σε όλο το Μεξικό, η βία των συμμοριών βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ο επόμενος κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Ενρίκε Αλφάρο Ραμίρες, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ανδρουλάκης: Έτσι θα φτιάξουμε τη μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα και τη ναυτιλία μας
20:50
Ανδρουλάκης για ακρίβεια: Μείωση της κιλοβατώρας 30% έως το τέλος 4ετίας - Προσωρινή μείωση ΦΠΑ
20:45
Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα η πολιτική κηδεία του Σπύρου Χαλβατζή
20:44
Ανδρουλάκης: «Επαναφέρουμε 13ο μισθό σε δημοσίους υπαλλήλους, 13η σύνταξη, καταργούμε 13ωρο»
20:40