ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Δαμασκός κατηγορεί τις ΗΠΑ για πλήγματα κατά συριακών δυνάμεων

Συρία: Η Δαμασκός κατηγορεί τις ΗΠΑ για πλήγματα κατά συριακών δυνάμεων
REUTERS/Omar Sanadiki/file

Η Συρία κατηγόρησε την Κυριακή (2/12) το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διεθνής συνασπισμός υπό αμερικανική διοίκηση αρνήθηκε ότι στοχοθέτησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και διαβεβαίωσε ότι έπληξε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με το SANA, «οι δυνάμεις του αμερικανικού συνασπισμού εκτόξευσαν περί τις 20:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) απόψε (χθες Κυριακή) πολλούς πυραύλους εναντίον ορισμένων θέσεων των δυνάμεών μας στο όρος αλ Γούραμπ, νότια της ας Σούχνα», προκαλώντας μόνο «υλικές ζημιές», όπως μετέδωσε το πρακτορείο χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις του συνασπισμού οι οποίες σταθμεύουν στην περιοχή Ατ Τάναφ εκτόξευσαν «περισσότερους από 14 πυραύλους» εναντίον οχηματοπομπής των δυνάμεων του καθεστώτος ενώ αυτή πέρναγε από την μπαντίγια (την έρημο), στο ανατολικό άκρο της επαρχίας Χομς.

«Η ομάδα είχε χαθεί στην έρημο, 35 χιλιόμετρα από τη βάση Ατ Τάναφ», όπου βρίσκονται αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Διαψεύδει τις κατηγορίες ο διεθνής συνασπισμός

«Ψευδές. Οι δυνάμεις του συνασπισμού διεξήγαγαν πλήγματα ακριβείας» εναντίον τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου «ενός ανώτερου στελέχους (της οργάνωσης) του Ισλαμικού Κράτους, του Αμπού αλ Ουμαράιν», ανέφερε από την δική του πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος αυτό των τζιχαντιστών «αποτελούσε μια άμεση απειλή για τις δυνάμεις του συνασπισμού».

Ο ρόλος της βάσης Ατ Τάναφ

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν γενικά αυτή τη βάση για να εξαπολύουν πλήγματα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η Ατ Τάναφ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την εκπαίδευση μαχητών συριακών οργανώσεων ανταρτών. Πέρυσι στην περιοχή είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και αντάρτες που υποστηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ζητήσει επανειλημμένα οι αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από αυτή την περιοχή της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και με την Ιορδανία.

Το ΙΚ συνεχίζει να κατέχει μερικούς θύλακες και διαθέτει πυρήνες εν υπνώσει στην έρημο της Συρίας, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο διεθνής συνασπισμός καταδιώκει τους τζιχαντιστές με τη βοήθεια επί του πεδίου μιας κουρδοαραβικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον Σον Ράιαν, ο Αμπού αλ Ουμαράιν φέρεται να ενέχεται στον αποκεφαλισμό του Πίτερ Κάσιγκ, Aμερικανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση. Ο Κάσιγκ απήχθη στη Συρία το 2013 και αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές τον Νοέμβριο του 2014.

Τα ίδιο στέλεχος του ΙΚ φέρεται επίσης να «ενεπλάκη άμεσα στην εκτέλεση πολλών άλλων αιχμαλώτων», πρόσθεσε ο Ράιαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ