ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση Γκρουέφσκι στο δημοσίευμα του Guardian για πρόθεση λύσης στο σκοπιανό

Αντίδραση Γκρουέφσκι στο δημοσίευμα του Guardian για πρόθεση λύσης στο σκοπιανό
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφκσι, στο δημοσίευμα του Guardian νωρίτερα ότι εμφανίζεται έτοιμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του λέγοντας ότι δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο.

"Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian", είπε σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο της εφημερίδας από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για σχόλιο δημοσιογράφου και όχι για δική του δήλωση.

"Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Τι είχε δηλώσει στον Guardian

Νωρίτερα σήμερα ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, εκτιμώντας ότι αυτός εξέφρασε "ετοιμότητα για αλλαγή του ονόματος της χώρας του, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για την επίλυση διαμάχης με την Ελλάδα η οποία διαρκεί 24 χρόνια".

Στις δηλώσεις του ο κ. Γκρουέφσκι ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος διασαφηνίζοντας όμως ότι εάν δρομολογηθεί μια λύση στο ζήτημα, θα τη θέσει σε δημοψήφισμα.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστή ή όχι", δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ