ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης για τον πρώην δικηγόρο του ζητά ο Τραμπ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης για τον πρώην δικηγόρο του ζητά ο Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Luisa Gonzalez

Την επιβολή φυλάκισης για τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κοέν, ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην δικαστική έρευνα για πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Ο Μάικλ Κοέν ήταν δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία, έχοντας ρόλους κλειδιά τόσο στις επιχειρήσεις του όσο και στην πολιτική του ζωή. Ο άλλοτε έμπιστος του Ρεπουμπλικανού προέδρου, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Δήλωσε ένοχος για φοροδιαφυγή, ψευδείς τραπεζικές δηλώσεις, παραβάσεις περί κανόνων χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας και για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ η ποινή του προγραμματίζεται να ανακοινωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι δικηγόροι του κατέθεσαν την Παρασκευή αίτημα στο δικαστήριο να μην επιβληθεί στον πελάτη τους ποινή φυλάκισης. Έπειτα από την δήλωση ενοχής του Κοέν, ο Τραμπ επιτέθηκε στον πρώην του συνεργάτη, αποκαλώντας τον «αδύναμο» και ψεύτη.

Ο Κοέν δήλωσε ότι ίδιος, με γνώση του προέδρου των ΗΠΑ, αναζήτησε βοήθεια για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη στην Μόσχα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Με σειρά από tweets του, ο Τραμπ σήμερα κατηγόρησε τον Κοέν για συνεργασία με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία, με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή για τα άλλα αδικήματά του, τη φοροδιαφυγή και τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας.

«Είπε ψέματα για αυτό τα αποτελέσματα και πρέπει, κατά την άποψή μου, να εκτίσει ολόκληρη την ποινή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ