Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητήσει για τη δοκιμή ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα (Τρίτη 4/12), κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για να συζητήσει σε συνεδρίασή του, που θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Οι δύο χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, κρίνουν ότι η εκτόξευση αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 2231 του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει στην Τεχεράνη δοκιμές πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατά τις ίδιες πηγές.
Για την Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει πάντα ότι είναι δικαίωμά της να δοκιμάζει συμβατικά όπλα «αμυντικού» χαρακτήρα, η εν λόγω απόφαση δεν απαγορεύει τη δοκιμή πυραύλων προορισμένων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, ο πύραυλος που δοκιμάστηκε πρόσφατα έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές.
Μετά τη δοκιμή αυτή, η Ουάσιγκτον απαίτησε οι Ευρωπαίοι να θέσουν σε εφαρμογή κυρώσεις εναντίον του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καταγγέλλοντας αυτή την εκτόξευση ενός «βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς ικανού να φέρει πολλαπλές κεφαλές» και ικανού να «πλήξει ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή».
Στη Μόσχα ο διευθυντής της CIA - Μεταγωγικό των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Βνούκοβο
18:19
Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στη Σαλαμίνα - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, ήχησε 112 για εκκένωση
18:14
Συνελήφθη στα Κατεχόμενα ο ύποπτος για τη δολοφονία Ζαμπούνη και την υπόθεση της Greek Mafia
18:12
Ήχησε 112 για ετοιμότητα στη φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης - Στη μάχη επίγειες και εναέριες δυνάμεις
18:02