ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις από τον επικεφαλής της ΜΙ6: Αυτές είναι οι παγκόσμιες απειλές που θα αντιμετωπίσουμε

Αποκαλύψεις από τον επικεφαλής της ΜΙ6: Αυτές είναι οι παγκόσμιες απειλές που θα αντιμετωπίσουμε
Reuters

Ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών ή MI6, Άλεξ Γιάνγκερ, προειδοποίησε για τις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα του, η οποία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη δεύτερη σημαντικότερη ομιλία του αφότου διορίστηκε επικεφαλής το 2014, ο Γιάνγκερ προειδοποίησε το Κρεμλίνο να μην υποτιμά τη Δύση, μετά και την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία προκάλεσε φόβους για συγκαλυμμένη ρωσική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Η Ρωσία, η μοναδική εχθρική χώρα που κατονομάστηκε στην ομιλία του, τηρεί μια στάση «διαρκούς αντιπαράθεσης» με τη Δύση, είπε ο Γιάνγκερ, επικαλούμενος την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον των Ρώσου πρώην πράκτορα.

«Πρόθεσή μας είναι για το ρωσικό κράτος να καταλήξει πως, όποια κι αν είναι τα οφέλη τα οποία νομίζει ότι αποκομίζει από αυτή τη δραστηριότητα, δεν αξίζουν τον κίνδυνο», είπε.

Ο 55χρονος Γιάνγκερ είπε ακόμη πως οι κατάσκοποι της Βρετανίας απέτρεψαν πολλές συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους με προέλευση το εξωτερικό. Η MI6 εξακολουθεί να εργάζεται με τις υπηρεσίες των εταίρων της προκειμένου να ενισχύσουν τους «απαραίτητους δεσμούς ασφαλείας» στην Ευρώπη, είπε και πρόσθεσε πως η Βρετανία βοήθησε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο επικεφαλής της MI6 είπε πως η παγκόσμια ισορροπία μετατοπίζεται προς την Κίνα καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποκτά σημαντικά κεφάλαια, πολιτική επιρροή και τεχνολογική κυριαρχία.

«Βασικά, η εξουσία, το χρήμα και η πολιτική πάνε ανατολικά», είπε ο Άλεξ Γιάνγκερ. «Είναι μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε».

Είπε πως η εξάρτηση της 5G από την κινεζική τεχνολογία είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει η Βρετανία, αν και ένα μεγαλύτερο θέμα είναι η πιθανή μελλοντική κυριαρχία της Κίνας στις αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, τη συνθετική βιολογία και τη γενετική.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να σκεφθούμε», είπε ο Γιάγκερ. «Πρόκειται για το μέλλον της τεχνολογίας».

Κατάσκοπος καριέρας ο οποίος εντάχθηκε στην MI6 όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, ο Γιάνγκερ είπε πως αν και η τεχνολογία καταγράφει προόδους, η ανθρώπινη ευφυΐα παραμένει κρίσιμος παράγοντας.

«Ακόμη και σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης χρειαζόμαστε την ανθρώπινη ευφυΐα, στην πραγματικότητα [αυτή] θα γίνει ακόμη πιο σημαντική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ