ΚΟΣΜΟΣ

Έντιθ Κάβελ: Στη Βρετανίδα ηρωίδα αφιερωμένο το Google Doodle

Έντιθ Κάβελ: Στη Βρετανίδα ηρωίδα αφιερωμένο το Google Doodle

Στην Βρετανίδα νοσοκόμα που διακινδύνευσε τη ζωή της για να βοηθήσει εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google.

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου η Έντιθ Κάβελ γεννήθηκε στο Σουάντερντον, ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας. Η φροντίδα για τον ηλικιωμένο πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα στην ηλικία των 30 ετών και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς, φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, (πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής) στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου στο Γουάιτσαπελ.

Συνέχισε να εργάζεται στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές. Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l'infirmière το 1910.

Ο πόλεμος τη βρίσκει με την οικογένεια της στη Βρετανία, όμως η Έντιθ Κάβελ επιστρέφει αμέσως στις Βρυξέλλες, όπου θα φροντίσει για όλα τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εχθρούς και συμμάχους.

«Δεν μπορώ να σταματήσω ενώ υπάρχουν ζωές που πρέπει να σωθούν», είχε δηλώσει τότε η Έντιθ Κάβελ.

Το doodle της Google για την Έντιθ Κάβελ:

edith cavells 153rd birthday 5969722251149312 2x

Εκτός από τη δουλειά της ως νοσοκόμα, η Έντιθ Κάβελ άρχισε να ασχολείται με μια αντιστασιακή ομάδα που προσέφερε καταφύγιο σε Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες με σκοπό να τους φυγαδεύσει από το κατεχόμενο Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 1915, αφού είχε βοηθήσει περίπου 200 στρατιώτες, η Έντιθ Κάβελ συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας. Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων της ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου και παρά το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτούσε να της δοθεί χάρη, η Έντιθ Κάβελ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1915.

Το 1917, το Εθνικό Ταμείο Νοσηλευτών ξεκίνησε προς τιμήν της τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει εκείνους που «φρόντιζαν για την υγεία των άλλων σε βάρος της δικής τους». Το ταμείο μετονομάστηκε αργότερα σε Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ.

Βίντεο για τη ζωή της Έντιθ Κάβελ:


Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ