ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός ΥΠΕΞ: Βοηθάνε το ISIS οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά της αντιπολίτευσης

Βρετανός ΥΠΕΞ: Βοηθάνε το ISIS οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά της αντιπολίτευσης
REUTERS/Zoubeir Souissi

Βοηθάει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους η διαρκής στοχοθέτηση από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία των θέσεων της συριακής αντιπολίτευσης αντί του ISIS εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Η πλειονότητα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών συνεχίζει να έχει στόχο δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αντί για το Ντάες», είπε.

Και πρόσθεσε: «Μαζί με τις χώρες - εταίρους μας στην συμμαχία, ανάμεσα τους και τις ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε να καλούμε τους Ρώσους σε κάθε ευκαιρία να επικεντρώνουν τις επιδρομές τους αποκλειστικά ενάντια στο Ντάες. Είναι απαράδεκτο το ότι οι ρωσικές ενέργειες αποδυναμώνουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δίνοντας συνεπώς το πλεονέκτημα στις δυνάμεις του ΙΚ που ισχυρίζονται ότι πολεμούν».

Αναγνώρισε ότι η Ρωσία αύξησε τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ μετά τη συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μόλις το 25% των ρωσικών επιδρομών έχει στόχο θέσεις του ISIS.

"Μεγάλη πρόκληση ο στόχος για συμφωνία την Παρασκευή"

Χαρακτήρισε παράλληλα «μεγάλη πρόκληση» τον στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία στη σύνοδο κορυφής των μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε πως την τελευταία μέρα αεροσκάφη του Κρεμλίνο έπληξαν 320 τζιχαντιστές και 34 θωρακισμένα οχήματα, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης καθώς και 15 τζιπ εξοπλισμένα με όπλα μεγάλου διαμετρήματος.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού Αλί Μαϊχούντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι αεροπορικές δυνάμεις της κυβέρνησης πραγματοποίησαν 193 επιδρομές την προηγούμενη εβδομάδα, πλήττοντας 563 «τρομοκρατικούς» στόχους σε Δαμασκό, Χομς, Χάμα, Ιντλίμπ, Χαλέπι, Λαττάκεια και Ντερ Εζόρ.

Συγκρούσεις Κούρδων - κυβέρνησης στα βορειοανατολικά

Παράλληλα, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και δυνάμεων της κυβέρνησης στο Καμιτσλί, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τρίτη το βράδυ όταν ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας της συριακής κυβέρνησης υπό την επήρεια αλκοόλ άνοιξε πυρ εναντίον μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του YPG.

Σε ανακοίνωση της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) υπογραμμίζει πως περίπου 60.000 άνθρωποι χρίζουν ανάγκης σίτισης, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και άλλων υλικών υποδομής στην επαρχία Χομς, σε συνέχεια της εκεχειρίας μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ