ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή η «ψήφος εμπιστοσύνης» για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Την Παρασκευή η «ψήφος εμπιστοσύνης» για τον ιταλικό προϋπολογισμό
O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε REUTERS/Agustin Marcarian

Το απόγευμα της Παρασκευής η κυβερνητική πλειοψηφία της Ιταλίας πρόκειται να συνδέσει την έγκριση του προϋπολογισμού στην ιταλική βουλή, με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται δεδομένη, από την στιγμή που Λέγκα του Βορρά και το κίνημα των Πέντε Αστέρων διαθέτουν άνετη πλειοψηφία. 

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, και τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο με κύριο θέμα συζήτησης τις τροπολογίες του προϋπολογισμού.

Είναι σαφές, όμως, ότι οι κύριες αλλαγές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν τα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού θα εξετασθούν από την γερουσία.

Στην γερουσία, πάντα, αναμένεται να υπερψηφισθούν και οι αλλαγές που θα προκύψουν από μια πιθανή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσει να μειωθεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και να αποφευχθεί, από την Ιταλία, η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, η Ρώμη αναμένεται να προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα τάξης 1,9% έως 2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μείωση του ελλείμματος στο 0,8 %

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, να μην προδώσουμε τους πολίτες και τις υποσχέσεις μας και να αποφύγουμε τις κυρώσεις», τόνισε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρέπει να αυξηθούν όσο περισσότερο γίνεται οι επενδύσεις και η αγοραστική δύναμη των πολιτών» και ότι «πέρα από ποσοστά και αριθμούς, είναι ανάγκη να τύχουν σεβασμού τα μέτρα που η κυβέρνηση θεωρεί βασικής σημασίας».

Όσο για τις υψηλότερες συντάξεις, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων τόνισε ότι αναμένεται να περικοπούν μέχρι και κατά 40%. Η περικοπή αυτή, αναμένεται να ισχύσει για μια διετία και για όσες συντάξεις ξεπερνούν τις 4. 500 ευρώ τον μήνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ