ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σιγή τηρεί ο Μακρόν ενόψει των νέων διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: Σιγή τηρεί ο Μακρόν ενόψει των νέων διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»
Thibault Camus/Pool via REUTERS/File Photo

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα εκφραστεί «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», καθώς ο αρχηγός του Κράτους δεν έχει σκοπό «να ρίξει λάδι στη φωτιά» πριν από τις νέες μεγάλες διαδηλώσεις που αναμένεται να γίνουν αύριο Σάββατο.

«Έπειτα από διάφορες συζητήσεις κι αφού περιεργάστηκε τον ορίζοντα, ο πρόεδρος, με διαύγεια όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση, δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και κατά συνέπεια δεν έχει την πρόθεση να εκφραστεί πριν από το Σάββατο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αντίθετα», ο Μακρόν θα τοποθετηθεί «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

«Έκτακτα μέτρα», με περισσότερους από 89.000 αστυνομικούς λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση για το Σάββατο, στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας μαζικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» και τις μεγάλης κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει το εργατικό συνδικάτο CGT.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, επανέλαβε σήμερα την έκκληση προς τα «κίτρινα γιλέκα» να μην έρθουν στο Παρίσι για να διαδηλώσουν, όχι επειδή «τους απαγορεύεται να εκφραστούν», αλλά για να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες», την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια στο πλαίσιο αυτής της «κινητοποίησης IV».

«Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έκτακτα μέσα που θα προστεθούν στις 65.000 δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Γερουσίας.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας» σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Εντουάρ Φιλίπ «χαιρέτισε όλους όσοι απηύθυναν ή προώθησαν» εκκλήσεις για ηρεμία, τονίζοντας πως «η Δημοκρατία έχει την τελευταία λέξη».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 89.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι. Στην πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν επίσης περίπου δέκα θωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας.

Το περασμένο Σάββατο είχαν κινητοποιηθεί 65.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι.

Κλειστός το Σάββατο ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός το Σάββατο λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του μνημείου.

«Οι διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Παρίσι δεν μας επιτρέπουν να υποδεχθούμε τους επισκέπτες σε ασφαλείς συνθήκες» επισήμανε η εταιρεία SETE σε ένα δελτίο τύπου.

Επτά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι του Παρισιού, μεταξύ των οποίων το Πτι-Παλαί, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το μουσείο Cernuschi, το σπίτι του Βίκτορ Ουγκό και οι Κατακόμβες, αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες το Σάββατο, ενώ η Όπερα ακύρωσε τις παραστάσεις της, ενόψει των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων.

Τα «κιτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν ως κίνημα διαμαρτυρίας για την αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, ωστόσο η όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις διεύρυνε τα αιτήματα και πλέον πρόκειται για ένα κύμα γενικευμένης οργής για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία έχει την υψηλότερη φορολογία μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ με ποσοστό 46,2%, ξεπερνώντας αυτό της Δανίας, που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας για πάνω από 10 χρόνια.

Η αστυνομία ζητά κλειστά τα καταστήματα στα Ηλύσια Πεδία

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κάλεσε σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής στα Ηλύσια Πεδία να «κλείσουν τις πόρτες τους και να αποκλείσουν την πρόσβαση» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο.

Οι έμποροι καλούνται «την ημέρα της διαδήλωσης: να κλείσουν τις πόρτες και τις προσβάσεις, όπως επίσης να ενημερώσουν το προσωπικό τους για τους κινδύνους που θα διατρέχει», επισημαίνεται στις έγγραφες συστάσεις της αστυνομίας προς τους εμπόρους.

Στις συστάσεις δεν διευκρινίζεται εάν το κλείσιμο των καταστημάτων πρέπει να είναι ολικό ή μερικό. Το μέτρο αφορά αρκετές περιοχές: τα Ηλύσια Πεδία, «όπως και όλων των γύρω δρόμων», όπως εκείνη του μεγάρου των Ηλυσίων και των λεωφόρων Ματινιόν, Μοντένιε και Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Οι καταστηματάρχες καλούνται επίσης να «προστατεύσουν τα καταστήματά τους έναντι πιθανών καταστροφών εγκαθιστώντας προστατευτικά καλύμματα στις βιτρίνες» και «απομακρύνοντας… τα οχήματα, όπως και κάθε ευάλωτο αντικείμενο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ