ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για το Brexit: «Αβεβαιότητα» από τη συμφωνία της Μέι

Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για το Brexit: «Αβεβαιότητα» από τη συμφωνία της Μέι
REUTERS/Toby Melville

Την έκθεσή της για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέδωσε η ειδική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η έκθεση, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι αποτυγχάνει να προσφέρει σαφήνεια και βεβαιότητα για το μέλλον της Μ.Βρετανίας.

«Μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, γνωρίζουμε μόνο τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας, αλλά όχι τη φύση της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ. Η συμφωνία της πρωθυπουργού αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή σαφήνεια ή βεβαιότητα για το μέλλον» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Διακήρυξη, επισημαίνει, ότι δεν είναι ούτε λεπτομερής ούτε ουσιαστική, αφού καθορίζει μόνο μία σειρά επιλογών, ενώ άνθρωποι και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντική αβεβαιότητα για τους εμπορικούς όρους με την ΕΕ, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου.

«Το μόνο που είναι ξεκάθαρο από την Πολιτική Διακήρυξη είναι ότι το μέγεθος της πρόσβασης μας στις ευρωπαϊκές αγορές θα εξαρτάται από το βαθμό που εφαρμόζουμε τους κανόνες τους» αναφέρεται.

Η Επιτροπή αναφέρει εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές μακροπρόθεσμες προτάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να «συμφιλιώσει» τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία με την αποχώρηση από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή κρίνει επιτακτική την ανάγκη να οριστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι στόχοι για τις μελλοντικές εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις ασφαλείας της ΕΕ με την Βρετανία και ότι θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, θεωρεί ότι θα ήταν απαράδεκτο για την κυβέρνηση να μην εκδώσει το έγγραφο για την μετανάστευση πριν την ψηφοφορία του κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου.

Μέι για Brexit: Ψηφίστε ή μένουμε στην ΕΕ

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους Βρετανούς βουλευτές ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit, κατά την ιστορική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, θα είχε ως αποτέλεσμα τον «άκρως πραγματικό κίνδυνο» της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όπως επισήμανε σχετικά με τις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας: «Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να θάψουν τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι «σημαντική για την τύχη του Brexit».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ