ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη αποφασίζει για φύλαξη συνόρων και πρόσφυγες

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη αποφασίζει για φύλαξη συνόρων και πρόσφυγες
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Οι ηγέτες των κρατών-μελών αποφασίζουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για τη σύσταση της νέας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους.

Προηγήθηκε μίνι Σύνοδος με τη συμμετοχή ηγετών Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητος ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τόνισε ότι η προστασία των συνόρων είναι και θα παραμείνει πρωτίστων εθνική αρμοδιότητα. Εντούτοις, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει τρωτή επειδή κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους, σκιαγραφώντας την Ελλάδα. «Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», ανέφερε.

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», ανέφερε ο ίδιος.

Για το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας, ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε ως μη «αποδεκτά» σημεία της βρετανικής πρότασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία έως το Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ