ΚΟΣΜΟΣ

«Κίτρινα γιλέκα»: Πακέτο μέτρων από τον Μακρόν για να εκτονώσει την ένταση

«Κίτρινα γιλέκα»: Πακέτο μέτρων από τον Μακρόν για να εκτονώσει την ένταση
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Πακέτο μέτρων για την εκτόνωση της έντασης που έχει ξεσπάσει στη χώρα από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο διάγγελμα που απηύθυνε στους Γάλλους πολίτες.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι το μέτρο της αύξησης του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα, θα καταργηθεί το 2019. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα κοστίσει τίποτα στην εργοδοσία, ενώ κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους. Ακόμα ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει τον "φόρο πλούτου".

Δείτε το βίντεο από το διάγγελμα του Μακρόν:

"Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή" στην ακολουθούμενη πολιτική, ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ