ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι έλυσαν το πρόβλημα μετακίνησης στη Μόσχα

Έτσι έλυσαν το πρόβλημα μετακίνησης στη Μόσχα
EPA/SERGEI ILNITSKY

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος κάτοχος ΙΧ είναι η θέση για παρκάρισμα. Ιδίως για τους πολίτες της Μόσχας, αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα γιατί οι δωρεάν χώροι είναι ελάχιστοι και το κόστος των πάρκινγκ πολύ μεγάλο.

Έτσι, οι Ρώσοι οδηγήθηκαν σε ένα επιχειρηματικό πλάνο που ονομάζεται car sharing. Ειδικότερα, πρόκειται για εκμίσθωση αυτοκινήτων, για μικρό χρονικό διάστημα (πχ. μιας ώρας), χωρίς να έχει ο πολίτης το κόστος και την ευθύνη ενός ΙΧ.

Πλέον, είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για την μετακίνηση μέσα στην πόλη και σίγουρα πιο προσιτή από το να έχει κάποιος το δικό του όχημα.

Πώς λειτουργεί;

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό του. Μέσω αυτής, ενημερώνει το σημείο στο οποίο βρίσκεται και αναζητά τα κοντινότερα αυτοκίνητα, ενώ σημειώνει και τις ώρες που θα χρειαστεί το αυτοκίνητο. Συνήθως, αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα έξω από τους σταθμούς του μετρό.

Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα, οπότε είναι δύσκολο να μην βρει κάποιος αυτοκίνητο -εκτός και αν είναι όλα κρατημένα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένα αυτοκίνητο αντιστοιχεί σε 1.082 κατοίκους στη Μόσχα και οι Αρχές της πόλης προβλέπουν ότι ο αριθμός θα μειωθεί σε ένα αυτοκίνητο ανά 500 κατοίκους, τα επόμενα χρόνια. Στη Ρωσία, σήμερα, υπάρχουν 15 εταιρείες car sharing.

Παρότι ένας κατοχή ενός ΙΧ θεωρείται μέχρι και σήμερα από πολλούς Ρώσους σύμβολο επιτυχίας (κληρονομιά από τη σοβιετική εποχή) η αυξανόμενη δημοτικότητα του car sharing δείχνει ότι όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται για την ιδιοκτησία.

Το car sharing λειτουργεί από τη δεκαετία του ’90 στον Καναδά, ενώ από το 2000 εφαρμόζεται και στις ΗΠΑ και κάποιες ασιατικές χώρες. Η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε να λειτουργεί ήταν το 1948, λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής Sefage, περίπου 348.000 άνθρωποι παγκοσμίως οδηγούν 12.000 αυτοκίνητα, μέσω της μεθόδου car sharing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ