ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Στρασβούργο: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Επίθεση Στρασβούργο: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
REUTERS/Christian Hartmann

Εκατοντάδες στελέχη της γαλλικής αστυνομίας και των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων συνέχιζαν την κινητοποίησή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ενόπλου που επιτέθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης, όταν σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δώδεκα, με το δράστη να διαφεύγει ακόμα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία σε «κατάσταση συναγερμού» για «τρομοκρατική επίθεση».

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ από το Στρασβούργο, όπου μετέβη κατ' εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το βράδυ της Τρίτης, αρχής γενομένης «από τις 19:50» (20:50 ώρα Ελλάδας), ο ένοπλος άνοιξε πυρ και «έσπειρε τον τρόμο» σε «τρία σημεία» στο Στρασβούργο, είπε ο Καστανέρ, χωρίς να κατονομάσει τον δράστη, που πάντως διευκρίνισε πως είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δώδεκα, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, συνέχισε ο Καστανέρ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες». Τον ίδιο απολογισμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 29χρονος με ποινικό μητρώο, ιδίως για κλοπές, ο οποίος βρισκόταν σε «λίστα παρακολούθησης» των γαλλικών αρχών.

Νωρίτερα, άλλη πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «ανταλλαγή πυρών στη συνοικία» όπου «είχε περιοριστεί» ο ύποπτος, ο οποίος έχει «ποινικό μητρώο» και είχε δώσει έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων, δύο νεκρούς και 11 τραυματίες, οι επτά σε σοβαρή κατάσταση και τέσσερις ελαφρύτερα τραυματίες.

Πριν τραπεί σε φυγή, ο δράστης τραυματίστηκε από τα πυρά περιπόλου του στρατού που εκτελεί την αποστολή Sentinelle.

Χάος στο κέντρο του Στρασβούργου

Πανικός επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ στους 11 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA έκαναν λόγο για "πολλούς πυροβολισμούς" σε διάφορους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, ανέφερε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.

"Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα", είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, τόνισε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του "αρχικά δεν είδα τίποτα", είπε. "Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και το γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες", συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο φερόμενος δράστης της ένοπλης επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες. Οι τοπικές αρχές, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι ο δράστης, 29 ετών, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί.

Το χρονικό της επίθεσης

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, η οποία εκκενώθηκε.

Η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, ενώ ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

"Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση", ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σε εστιατόριο κοντά στο σημείο του συμβάντος, βρισκόταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με ομολόγους του που επικοινώνησαν μαζί του, είναι καλά στην υγεία του.

Αλλά και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ ενημέρωσε μέσω twitter ότι η ίδια και οι συνεργάτες της είναι καλά στην υγεία τους, παρότι αποκλεισμένοι για λόγους ασφαλείας.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Παράλληλα, οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Στο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε εντολή να μην αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας, ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Ο Emmanuel Foulon, από το γραφείο Τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έγραψε ότι υπήρχε πανικός στο κέντρο μετά από τους ήχους πυροβολισμών και ότι ένοπλοι αστυνομικοί έτρεχαν στους δρόμους της πόλης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό του Στρασβούργου και την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας.

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό", είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ