ΚΟΣΜΟΣ

Βrexit: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι

Βrexit: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι
REUTERS/Toby Melville

Πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας της Τερέζα Μέι κατέθεσαν οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, μετά από την αδυναμία συμφωνίας για το Brexit που έχει βυθίσει στο χάος τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής 1922, είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 18:00 και τις 20:00 τοπική ώρα ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το «συντομότερο δυνατό».

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας σημαίνει ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές συντηρητικών βουλευτών. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Όπως μεταδίδει το BBC, σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη τότε θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ακόμη και αν η κ. Μέι κερδίσει την ψηφοφορία να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος από μόνη της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Μέι χάσει αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε πρόωρες κάλπες.



Ακριβώς επειδή το συντηρητικό κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο βρετανικό κοινοβούλιο, όποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος θα είναι και πρωθυπουργός.

Η κ. Μέι, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή κριτική -τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της χώρας- για τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, η κ. Μέι αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ από λεπτό σε λεπτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ