ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ μετά από εντολή Ερντογάν

Νέες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ μετά από εντολή Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου EPA/ MICHAEL WALCZAK

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στην πόλη Σιντζάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η αεροπορική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για να εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK (Κόμματος Εργατών Κουρδιστάν) / KCK (Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν) / PYD / YPG (κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής) και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στόχος, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ήταν «καταφύγια, σήραγγες και αποθήκες τρομοκρατών», ενώ τονίζεται ότι κατά την επιχείρηση «υπήρξε η μέγιστη ευαισθησία προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε πλήγμα στον άμαχο πληθυσμό».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε την Τετάρτη νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τουρκία αλλά υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS, στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κoυρδιστάν (PKK) που διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος από το 1984 και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Άγκυρα θα βάλει στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των υποστηρικτών του Γκιουλέν στο εξωτερικό»

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα αρχίσει νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο τη χρηματοδότηση υποστηρικτών του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει τη βάση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. Η Τουρκία υποστηρίζει πως υποστηρικτές του Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε το 2016, όταν στασιαστές στρατιωτικοί κατέλαβαν άρματα μάχης και ελικόπτερα, επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και σκότωσαν άοπλους πολίτες.

Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ